El clúster vitivinícola català, INNOVI, juntament amb cinc cellers de la Terra Alta —LaFou Celler, Herència Altés, Edetària, Bàrbara Forés i Celler Piñol—, han engegat un projecte pioner per reforçar el posicionament dels vins elaborats amb garnatxa blanca. La iniciativa, anomenada Garsol, se centra en l’anàlisi detallada de les característiques edafològiques del terrer, estudiant els elements naturals que influeixen en la vinya i la qualitat del vi.
El projecte ha rebut el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, amb un ajut de 83.290 euros procedent dels Fons de Transició Nuclear, destinats a impulsar projectes empresarials a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears.
L’objectiu de Garsol és enfortir la competitivitat del sector vitivinícola de la Terra Alta, una de les principals regions productores de garnatxa blanca del món. Mitjançant l’estudi de la relació entre el sòl i les característiques del vi, el projecte busca destacar els elements que fan únics aquests vins i potenciar-ne el posicionament al mercat.
Segons Eloi Montcada, clúster manager d’INNOVI, «el vi està altament influenciat pel conjunt de paràmetres ambientals i edafològics on creixen les vinyes, però actualment no es coneixen en detall aquestes característiques». Amb aquest estudi, es vol comunicar millor la singularitat dels vins de la Terra Alta i reforçar la seva diferenciació.
El projecte es desenvoluparà en diverses fases, començant per una caracterització detallada dels sòls de les finques dels cellers participants. Posteriorment, s’analitzarà com aquestes característiques afecten el raïm i les propietats organolèptiques dels vins. Entre altres aspectes, es tindran en compte factors climàtics, la tipologia i geologia del sòl, així com la microbiologia de les vinyes.
Montcada destaca que «aquest estudi rigorós permetrà establir una correlació científica entre el sòl i el vi, reforçant el discurs i la diferenciació dels vins de garnatxa blanca de la Terra Alta en els mercats nacionals i internacionals».
Els cellers participants són referents de la Terra Alta i representen la diversitat del territori. A més, el projecte té un fort component de desenvolupament territorial, ja que el 85% del seu pressupost, de prop de 110.000 euros, s’està executant per part d’agents locals, fomentant així la dinamització econòmica i la retenció de talent a la comarca.
Què és un clúster?
Un clúster és un conjunt d’empreses i agents de l’entorn d’un àmbit econòmic que cooperen i competeixen alhora. A Catalunya, la política de clústers es coordina mitjançant el programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, que compta amb 27 clústers i agrupa 3.000 empreses amb una facturació global de més de 80.000 milions d’euros.
Redacció L.P.