14.3 C
Amposta

Catalunya, pionera en la prevenció de les sobredosis

Al 2019, més de 3.500 persones van anar a alguna de les 14 sales de consum supervisat, on es van atendre 224 sobredosis, cap mortal

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Com cada any, el 31 d’agost es commemora el Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, amb l’objectiu de sensibilitzar i informar a la ciutadania que les sobredosis per drogues són un problema de salut que ens pot afectar a totes i a tots, directament o indirectament, però que es poden evitar i prevenir si es té la informació adequada.

Catalunya és pionera en el camp de la prevenció de les sobredosis i en l’impuls de programes de reducció de danys. Des de l’any 2009, la Sub-direcció General de Drogodependències implementa i coordina el Programa de Prevenció de la Sobredosi, en el qual participen centres d’atenció i seguiment a les drogodependències, serveis de reducció de danys i comunitats terapèutiques.

Aquest és un programa de referència a nivell estatal (el Pla Nacional sobre Drogues el reconeix com a prioritari i l’inclous dins de l’Estratègia Nacional sobre Drogues), i les seves actuacions comptem amb l’aval d’organismes i institucions internacionals com l’Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (EMCDDA), que reconeix l’eficàcia dels programes de formació en l’ús de naloxona com a estratègia clau per reduir les morts per sobredosis per opiacis, juntament amb les sales de consum supervisat de drogues i els programes de manteniment amb metadona.

Actualment a Catalunya hi ha 14 sales de consum supervisat que durant l’any 2019 han atès 3.561 persones que van realitzar 183.815 consums. De les 224 sobredosis, totes es van atendre favorablement i cap va resultar-ne mortal. Aquestes dades es recullen en el darrer Sistema d’Informació sobre Drogodependències de Catalunya 2019 presentat el passat 6 d’agost.

En el cas dels opiacis, l’administració de naloxona com antídot per combatre les sobredosis i la formació entre les persones usuàries en l’ús d’aquest fàrmac són decisius per evitar les morts per sobredosis. Des dels inicis del programa fins a l’any 2019, s’han format 11.267 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona i s’han repartit un total de 12.716 vials.

Enguany, sota el lema “És hora de recordar. És hora d’actuar”, la commemoració  d’aquest dia queda emmarcada dins la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19. La crisi ha afectat el consum de drogues en moltes vessants, tant per la dificultat d’accés a les substàncies com al tractament.

Davant l’escenari de retorn progressiu a les condicions de normalitat prèvies a la pandèmia, la Sub-direcció General de Drogodependències ha adaptat les recomanacions (tant a la XAD com a les presons del territori) i ha reforçat les intervencions sobre la prevenció de sobredosis per reduir-les al màxim i evitar morts relacionades per reacció adversa a substàncies.

  • D’una banda, s’ha intensificat l’oferta de kits de naloxona a persones consumidores en actiu i s’han reforçat els missatges preventius, com els de no consumir sol/a o en un lloc on ningú pugui socórrer en cas de sobredosi o de provar una dosi menor quan hi ha canvis de proveïdor o de via d’administració. Donat el menor accés a les substàncies, és possible que algunes persones hagin intentat pal·liar els símptomes de la síndrome d’abstinència amb altres substàncies depressores com les benzodiazepines, l’alcohol o la metadona, entre d’altres. Des de la Sub-direcció General de Drogodependències s’ha traslladat la importància d’evitar aquestes combinacions i de facilitar, des dels CAS, l’entrada en tractament en la mesura del possible.
  • Si bé durant l’estat d’alarma es va poder observar una davallada dels consums en les sales de consum supervisat, es preveu que, amb la normalització de la disponibilitat, algunes persones tornaran a consumir després d’un període d’abstinència o d’un menor consum. Això suposa un risc per patir una sobredosi, ja que el nivell de tolerància a la substància hauria disminuït considerablement.
  • Aquestes situacions també afecten l’àmbit penitenciari, on durant l’estat d’alarma es van interrompre les sortides de permís i les comunicacions vis-a-vis. El Departament de Justícia ha dut a terme accions i intervencions preventives amb la col·laboració del Departament de Salut per alertar la població reclusa del risc de sobredosi després del temps d’abstinència o de reducció del consum provocat pel confinament. Algunes de les accions que s’han dut a terme, o s’han intensificat, han estat: sessions educatives grupals i individuals amb persones internes de major risc, distribució de materials educatius, col·locació de cartells de prevenció de sobredosis en espais comuns, cel·les i de visites, i també s’han dut a terme sessions informatives.

Redacció – LL. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -