14.3 C
Amposta

Casualitat o intromissió

El Delta s'està enfonsant per les moltes excuses dels que haurien d'haver gestionat una alternativa per salvar-lo

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Des de l’arribada d’en Biden a la casa blanca moltes de les expectatives posades a les seves apolítiques tant interiors com exteriors han estat fallides, sent la política exterior la que marca el ritme del país des de sempre, i és gairebé una còpia de la de Trump, amb un discurs més respectuós però amb uns fets quasi iguals. En la política americana els matisos, que en altres continents son minúcies, son importantíssims fent la diferència entre Demòcrates i Republicans. És per aquest motiu que l’empatia nadalenca cap al govern de la Generalitat per part del govern Biden, van felicitar les festes a tots els catalans i als seus representants, és una empatia una mica estranya, ens posen al mapa perquè el món sàpiga que existim alhora fan emprenyar moltíssim als espanyols que han quedat descol·locats davant aquesta jugada, però no son gens de fiar.

Hem de considerar seriosament la geopolítica, i la notícia de què el Putin (president de Rússia) estava intentant tenir reunions amb Puigdemont, pel que sé jo, ha fet moure fitxa al govern Americà amb el detall de la felicitació de Nadal i un estudi acurat del Delta de l’Ebre a través del satèl·lit de la NASA Landsat 8 del 2021. La connexió russa de Puigdemont va ser negada rotundament pel ministre d’exteriors de la UE Josep Borrell, un paper que va haver de fer amb les dents apretades, però que es va deixar clar que no hi ha tal connexió, per aquest motiu és més estranya la situació creada per l’administració Biden amb Catalunya.

L’agència espacial nord-americana dona un toc d’alerta dient ,el que tot el territori sap, que el Delta està en retrocés i segons ells l’estat i forma del mateix no estan controlats pel riu ara son les ones del mar, a causa del canvi climàtic qui ho controla, l’augment del nivell del mar i les tempestes cada cop més freqüents augmenten les ones i cada cop fan retrocedir més la costa. Els més de 300 km² que té el Delta de l’Ebre fa que sigui considerat una de les zones humides més gran de la mediterrània, habitat amb molta Biodiversitat, animals i plantes on els flamencs i fan estada igual que altres aus en els seus viatges migratoris fent que la UNESCO el declares Reserva de la Biosfera, tota aquesta meravella la tenim al nostre territori, som uns privilegiats.

Segueix l’agència espacial dient que les decisions que s’han de prendre entorn del Delta les han de prendre les comunitats que viuen en aquest espai natural, que ha de fer front a la puja del nivell del mar treballant per la seva contenció o gestionant la retirada del parc. L’estudi del satèl·lit de la NASA mostra com l’erosió de l’illa triangular en la desembocadura del riu Ebre prop de Riumar ha tirat enrere centenars de metres i no s’aturarà. Els científics auguren un futur catastròfic, si no es fa res de seguida, en 50 o 100 anys no quedarà Delta ni els pobles que estan dins el parc natural, ben segur, és l’última oportunitat per salvar-lo.

La inacció durant molts anys, havent fet molts estudis per saber com estava realment, els que han tingut l’oportunitat de fer quelcom (administracions, polítics…), com que no ho han fet, han propiciat que arribem on som, però saben com, ara no cal lamentar-se sinó fer una agenda plena de ganes de treballar i de salvar una joia única com és el nostre Delta de l’Ebre. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -