14.3 C
Amposta

Carme Forcadell i la resta de presos polítics podrien passar el confinament a casa seua

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Justícia reduirà al mínim la població penitenciària reclusa a les presons de la Generalitat. Un cop aprovat el confinament domiciliari d’una part dels tercers graus, els centres penitenciaris estudien, ara, un per un, l’evolució i el pronòstic dels segons graus amb 100.2, que surten dels equipaments per treballar, fer voluntariat, formació, tractament o tenir cura de persones grans. Unes sortides que han quedat suspeses des de l’inici de l’emergència sanitària. Una situació de la qual podien gaudir Carme Forcadell i la resta de preses polítiques i presos polítics.

Mesura inèdita en una emergència sense precedents

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha donat instruccions d’estendre la revisió de casos als 100.2 després d’una escrupolosa anàlisi jurídica. Justícia impulsa aquesta mesura inèdita, en el context d’una emergència sanitària sense precedents, i amb una interpretació no restrictiva del Reglament penitenciari. Els principals criteris que les juntes de tractament de cada centre tindran en compte per autoritzar el confinament domiciliari dels 100.2 són, d’una banda, que el pronòstic de reincidència sigui de nivell baix; i, de l’altra, que disposin d’un domicili.

101 persones internes amb un 100.2 entre el segon i el tercer graus

Abans de l’emergència sanitària, en el conjunt dels centres, hi havia 157 segons graus amb un 100.2. Amb l’arribada de la pandèmia, la Generalitat n’ha progressat 56 al tercer grau. Per tant, ara només en queden 101. El 100.2 és un article que permet combinar característiques del règim de vida de diferents classificacions. Es pot aplicar entre el segon i el primer  graus, o entre el segon i el tercer graus. Cada any, el sistema penitenciari de Catalunya acumula 405 persones classificades amb un 100.2 amb característiques d’entre el segon i el tercer graus.

Juntes de tractament extraordinàries per reduir el nombre de presos tancats als centres

En cas que les juntes de tractament ho creguin oportú, el confinament domiciliari d’una part dels 100.2 seria una nova mesura extrema per disminuir l’acumulació de persones a dins dels centres penitenciaris i limitar la propagació del virus a l’interior dels equipaments. En cas que es produeixi aquest supòsit, les mesura quedarà automàticament revertida un cop s’acabi l’emergència sanitària.

Els centres penitenciaris començaran la revisió de la població reclusa classificada en segon grau i amb un 100.2 aquest mateix dimarts. Al llarg d’aquesta setmana, les presons celebraran juntes de tractament extraordinàries per compartir les valoracions i aprovar les mesures oportunes. En aquests casos, les propostes de les juntes de tractament seran d’aplicació immediata. Es tracta d’un procediment sense intervenció de la Secretaria de Mesures Penals. La decisió de la junta va directe fins a la taula del jutjat de vigilància penitenciària, que n’informa la Fiscalia perquè es posicioni. Després, el jutjat de vigilància decideix si ratifica o tomba la proposta que ha fet la presó. En cas de recurs, l’última instància és l’audiència de la demarcació. El recurs no en suspèn l’aplicació.

Pronunciament de les Nacions Unides i enduriment del confinament

El Departament de Justícia estudia els 100.2 d’acord amb l’enduriment del confinament a tot l’Estat i amb el pronunciament recent de les Nacions Unides, en relació amb la necessitat de reduir la població penitenciària per evitar la propagació del virus en espais comuns, tancats i amb acumulació de persones. Precisament, el Departament de Justícia ja treballa en aquesta mateixa línia des de l’inici de la pandèmia.

El 69 % dels presos en tercer grau ja passa el confinament a casa seva

Abans de l’emergència sanitària, els presos que dormien a casa cada dia (86.4) eren 325 i només representaven el 19 % de les 1.700 persones privades de llibertat i classificades en tercer grau. En canvi, des del 13 de març, la Generalitat ha aplicat aquesta mesura a 848 presos més, que equivalen a la meitat dels tercers graus. Per tant, a hores d’ara, ja hi ha un total de 1.174 reclusos en semillibertat que passen el confinament a casa seva, que són el 69 % del conjunt dels tercers graus de les presons de la Generalitat.

Tercer grau +

86.4 abans

Tercer grau + 86.4 afegits Tercer grau + 86.4 actualment Total població en tercer grau Total població reclusa
325 848 1.174 1.700 8.400
19% 50% 69% 100%

Quan el 86.4 s’aplica als presos en tercer grau, el proposa la junta de tractament de la presó i el resol el Servei de Medi Obert de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. El sistema penitenciari n’informa la Fiscalia de vigilància penitenciària. En cas de recurs, el cas passa a la taula del jutge de vigilància. L’última instància és l’audiència de la demarcació. Un cop acabi la situació d’emergència sanitària, cada centre valorarà cas per cas si reverteix la mesura o si la manté.

Bateria d’accions per minimitzar l’impacte del COVID19 a les presons i a justícia juvenil

La Generalitat ha pres mesures molt dràstiques per protegir la salut dels interns i dels funcionaris, com l’ajornament dels trasllats d’interns, excepte per motius de seguretat, judicials o sanitaris; l’accés de voluntaris als equipaments; les sortides programades per fer activitats culturals i esportives a l’exterior; els permisos per als presos amb la primera quarta part de la pena complerta; les sortides per anar a treballar o a fer voluntariat dels 100.2 i dels tercers graus; les comunicacions per locutori de vidre, i tots els vis a vis, que són els que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys.

Entre altres mesures, els nous ingressos passen una quarantena de 14 dies separats de la resta d’interns. A més, a dins de les presons i els centres educatius de justícia juvenil també es dina per torns, per tal de mantenir el distanciament social que indica l’autoritat sanitària.

Videoconferències per contactar amb la família

El Departament de Justícia, mentrestant, porta a terme diferents accions per compensar la suspensió dels vis a vis i de les visites per locutori de vidre a les presons, degut a l’emergència sanitària del coronavirus.

El Centre Penitenciari de Quatre Camins, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental) ha iniciat una prova pilot perquè els interns contactin amb les famílies a través de videoconferència. Ho fan amb els ordinadors de la biblioteca, amb un programa gratuït de fàcil instal·lació (jitsi meet), que permet comunicar amb les persones recluses des de telèfons, tauletes i ordinadors dels familiars.

Per comunicar, els familiars només han d’instal·lar una aplicació en els seus aparells, amb les instruccions que faciliten els professionals dels serveis penitenciaris. El desplegament d’aquesta iniciativa al conjunt dels centres ja ha començat.

El Departament de Justícia també ha comprat 230 telèfons mòbils i els ha distribuït a tots els equipaments penitenciaris i de justícia juvenil. Des d’aquests aparells, els interns poden fer videoconferències via Whatsapp, que és un sistema popular i del qual disposen la major part de les famílies.

Una línia calenta d’informació per a les famílies 

Els professionals dels equipaments es posen en contacte amb els familiars per establir els dies i les hores de les videoconferències. En cas de dubte, les famílies es poden adreçar a un nou servei d’atenció telefònica que la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha posat en marxa. Es tracta d’una línia per resoldre totes les preguntes vinculades a les mesures per protegir la salut dels interns; sobre l’entrega de paquets als centres; o la manera d’ingressar diners als comptes que els presos utilitzen per comprar als economats, sense que ningú s’hagi de desplaçar innecessàriament fins als equipaments penitenciaris. Quan necessitin informació relacionada amb un cas concret, els familiars poden parlar amb els treballadors socials amb qui mantenen la relació habitual. Les famílies disposen de diferents telèfons, en funció de la demarcació de cada centre penitenciari.

Girona:  872 975 936

Lleida:  973 24 22 04 /  973 24 22 08

Tarragona:  977 23 30 34

Barcelona: 93 317 04 48  / 93 317 02 49

Trucades i televisors gratuïts per a les persones sense recursos 

Les persones privades de llibertat poden trucar gratuïtament a les seves famílies, si acrediten falta de recursos. El Departament de Justícia n’assumeix el cost, tant si són trucades locals com a l’estranger. D’aquesta manera, la Generalitat garanteix la màxima comunicació possible durant les restriccions pel coronavirus, amb independència de l’origen i del poder adquisitiu de cada intern. Els centres penitenciaris han doblat el nombre de trucades autoritzades. En lloc de 10 de 8 minuts, en són 20 de la mateixa durada. En total, una hora i 20 minuts més de telèfon a la setmana. No obstant això, com que el 46 % de la població reclusa és estrangera, n’hi havia una part significativa que no en podia assumir el cost.

La Generalitat també facilita televisors als presos sense recursos. En concret, n’ha adquirit 160 per ubicar-los a les cel·les d’ingressos, on els nous interns passen la quarantena abans de barrejar-se amb la resta de la població penitenciària. En aquest context de caiguda de les activitats culturals, esportives i formatives, el Departament també ofereix els televisors als interns que no se’n poden comprar.

9  casos confirmats de coronavirus  entre la població reclusa 

En aquests moments, 9  intern s han donat positiu per coronavirus. D’aquests, cinc han estan ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa, i dos més en hospitals de la xarxa pública de Salut. Dos dels 9 casos ja han estat donats d’alta. 34 casos més estan en estudi.  El Centre Penitenciari Dones de Barcelona (Wad Ras) i el mòdul 5 de Brians 1 es mantenen confinats, després de la detecció de casos positius. També s’han confirmat 20 casos positius de coronavirus entre els funcionaris.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -