14.3 C
Amposta

Campredó acull les jornades sobre memòria històrica “Les Brigades i la Solidaritat Internacional”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les jornades “Les Brigades i la Solidaritat Internacional” han tingut lloc a Campredó aquest passat cap de setmana en el marc del treball per la recuperació de la memòria històrica. Han estat organitzades des del Campus Extern de la URV amb col·laboració de l’Associació Cultural Soldevila i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Campredó.

Varen celebrar-se en dos dies amb format diferent. Divendres dia 1 d’abril va prendre el protagonisme l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts de Tortosa. Varen impartir-se dues xerrades-debat per tal de transmetre el missatge de solidaritat i pau internacional. Els professors Carme Maigí i Lluís Montull van fer cinc cèntims del treball que es realitza des del DEMDE-Ebre, que aplega un conjunt de professors envers la recuperació de la memòria històrica i la condemna dels fets ocorreguts durant el nazisme.

La segona de les xerrades la va impartir el professor Antoni Cid, que va fer un repàs sobre l’aspecte de la solidaritat en les brigades internacionals que vingueren a lluitar durant la guerra de 1936-1939 per combatre el feixisme que s’escampava per Europa.

També es va fer una visita a l’exposició Fam i guerra a Catalunya, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona i cedida pel Casal del Conflent, la qual està instal·lada al vestíbul del Campus Terres de l’Ebre.

El dissabte 2 d’abril, a la torre medieval, va impartir-se la conferència “Kilroy was here. Els grafits de les brigades internacionals de la guerra civil”, a càrrec d’Enrique Gil. Aquest professor d’Almansa, format a la Universitat d’Alacant, és un arqueòleg de grafits del conflicte bèl·lic. En la Torre de Font de Quinto es poden contemplar uns interessants grafits de membres de la XIV Brigada Internacional La Marsellesa.

Va resultar una conferència molt fructífera, ja que el professor Gil va donar a conèixer alguns descobriments de molt pes sobre els grafits. Primerament, va comunicar al públic assistent que el poema en francès situat al bell mig de la resta de grafits resulta ser l’adaptació d’una famosa cançó francesa dels anys 1930, obra del compositor Raymond Asso. De fet, havien enregistrat prèviament la cançó ja adaptada que va poder ser escoltada en aquest indret emblemàtic, fet que va causar gran emoció entre el públic.

Posteriorment, va descobrir un altre dels escrits que publicitava “Peace no war” (pau i no guerra) al costat d’un símbol molt específic escrit el 1984. L’explicació pertinent va portar a fer cinc cèntims del significat de Kilroy was here: expressió usada pels soldats nord-americans en conflictes bèl·lics d’arreu del món, que ha agafat la connotació de crit llibertari. Es va entaular una conversa molt fructífera a redós de la incògnita de l’autoria, que mereix un estudi adequat.

Ruta del Pas de l’Ebre

Les inclemències meteorològiques varen impossibilitar la realització de la recreació del Pas de l’Ebre, la qual es durà a terme el dissabte 9 d’abril. A partir de les 10.30 hores hi haurà una recreació musicada, poètica i històrica del Pas de l’Ebre dalt del llagut Lo Sirgador. Hi intervindrà l’historiador Màrius Pont, l’escriptor Emigdi Subirats i el grup La Tuna folk. Es farà un recorregut pel riu pels espais que es van cobrir de sang durant la matinada del 25 de juliol de 1938 quan l’exèrcit republicà va intentar creuar l’Ebre a l’altura de Font de Quinto.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -