14.3 C
Amposta

Bitàcola d’un confinament: vuitena setmana comença la desescalada

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Entrem en la vuitena setmana de confinament amb bones notícies relatives. El procés
de desescalada del confinament ja començat. Des del Govern Central ho han programat en 4 fases que realment són cinc. El cert, que tot fa pinta que entrem en zona desconeguda i caòtica. Una zona que em recorda la mítica pel·lícula de ciència-ficció russa anomenada “Skalter” dirigida per Andrey Tarkovsky. Curiosament aquest film de ciència-ficció de culte també es coneix com la “Zona”. Un lloc misteriós i desconegut que es necessita l’ajuda d’un “skalter” o guies misteriosos per arribar. Com podeu imaginar la “Zona” està fortament vigilada, per impedir que els ciutadans entrin.

El que hi ha dins d’aquell lloc tot un misteri. Un misteri com la desescalada per fases
que ens planteja el govern Central. Una desescalada que a més d’un li farà falta
un skalter per sortir del desconfinament i tornar a la vida real.

Aquests dies de confinament he aprofitat per millorar el meu anglès. Un anglès que
deixava molt de desitjar, tot s’ha de dir. Així que un s’ha dedicat a llegir premsa
estrangera preferentment escrita en l’idioma de Shakespeare. Entre els diaris preferits
que m’han atrapat ha estat el The New York Times. Entre els seus opinadors estrella
hi trobem el premi Nobel d’Economia, Paul Krugman. Doncs resulta, que en la columna escrita, el passat 1 de Maig, feia referència a les grans pujades que està tenint les borses mundials amb revaloritzacions estratosfèriques, deixant perplex a mig món financer i algun petit inversor. Tot i aquest últim rarament s’assabenta i ben bé acaba perdent tots els seus estalvis. Paul Krugman dóna tres senzilles explicacions: “Primer els mercats financers no són l’economia, segon els mercats financers no són l’conomia, tercer els mercats financers no són l'economia". La veritat que una mica de raó té, encara que l’explicació seria una altra. Per cert, l’article en qüestió es titula L’economia caient, els mercats financers pujant: Que està passant?

Tornant a la vida real o l’economia d’aquí de casa nostra, l’amic Rafel Aixendri de Campredó, m’envia un vídeo realitzat a Tortosa per potenciar els negocis tortosins i ebrencs km 0. En aquest vídeo, bastant emotiu i alegre hi trobem entren altres: el productor de xocolate CREO, el cap de producció d’Ous Roig, així com productors de mel, horta, fruita i vins, entre altres. El cert que la idea del vídeo és bastant oportuna i més ara amb aquesta crisi sanitària han augmentat el consum de proximitat. Tanmateix, no hem d’oblidar una cosa i és que en l’àmbit mundial el que està funcionant és el model “Amazon”. És per tant urgent i necessari que les administracions públiques creen com més prompte millor plataformes de venda d’internet, perquè si no qualsevol iniciativa empresarial o de promoció del comerç de proximitat, per molt brillant que sigui, que no tingui una plataforma competitiva de venda per les xarxes socials, segurament no obtindrà els resultats previstos inicialment.

Per acabar, truco a l’activista ebrenc de l’Aldea, Rai López, des de l’inici del confinament no sé res d’ell i m’agradaria saber com està. Em diu que està bé, això sí: angoixat com qualsevol mortal que no té un treball essencial. Parlem una estona d’economia ebrenca o millor dit iniciatives empresarials sorgides des de l’anonimat. En Rai López en comenta que durant el confinament molts pagesos ebrencs s’han fet un far de vendre per internet, però que s’han trobat en un problema afegit que és el transport. Realment, m’alegra el dia. I és que òbviament una cosa porta a l’altra, un negoci porta un altre, una iniciativa porta a una altra. I segurament, si el tema de la venda a les xarxes socials acaba funcionant, el segon que vindrà i es farà necessari: serà la creació d’empreses de transports especialitzades en venda al detall. I especialment, unes vies de comunicació ràpides. Unes vies de comunicació que aquí a l’Ebre brillen per la seva absència, i d’això, és un tema que un altre activista ebrenc, Llorenç Navarro d’Amposta ,en sap un grapat, però aquest tema ho deixem per un altre dia o per una altra bitàcola.

Batiste Forcadell, economista.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -