14.3 C
Amposta

Balfegó valora positivament l’augment de la quota internacional de tonyina roja per al proper trienni

En el cas de l’estat espanyol augmenta un 10% la quota de captura de tonyina vermella

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Balfegó, empresa de l’Ametlla de Mar especialitzada en pesca, aqüicultura i comerç de tonyina roja, valora l’increment de quota aprovat per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT), que acaba de celebrar la reunió anual a Portugal. No obstant això, segons l’empresa, hauria pogut ser superior per l’abundància continuada de l’espècie i avalada científicament, a tot l’Atlàntic est i la Mediterrània.

Concretament, l’organisme, que gestiona aquesta pesqueria internacionalment, ha acordat un increment de quota del 12,6%, fet que suposa elevar a 40.770 tones/any la quota internacional de tonyina roja per al proper trienni.

Per a la Unió Europea, l’augment es queda al 10%. És a dir, d’aquest total fixat, 21.503 tones, 2.043 més que aquesta campanya, seran per a les flotes de la Unió Europea (UE). Pel que fa a la flota espanyola, l’augment, també del 10%, es tradueix en unes possibilitats de captura anuals de 6.784 tones a partir del 2023 i fins al 2025. Aquest any es tornaran a fer anàlisis de situació de l’espècie i es fixarà la quota per als tres anys següents.

Balfegó confia que aquesta decisió d’ICCAT, que confirma l’abundància de l’espècie, sigui un primer pas per anar compensant les flotes dedicades exclusivament a la pesca d’aquesta espècie i que, per tant, van assumir i suportar durant 15 anys el Pla de Recuperació de la tonyina roja per garantir-ne la recuperació i la sostenibilitat de la pesqueria.

En aquest sentit, Balfegó recorda que aquest procés, que va exigir enormes esforços, inversions i pèrdua de quota, va ser assumit sense cap mena d’ajuda pública ni oportunitats de pesca d’altres espècies, fins a assolir els nivells de biomassa actuals, superiors als màxims històrics mai observats.

Segons Juan José Navarro, director adjunt de Balfegó, empresa que dedica el 100% de la seua activitat a aquesta pesqueria, “per primera vegada en quinze anys es pot començar a rescabalar els actors que assumim i empenyem la recuperació de la tonyina roja del Mediterrani. El cas de la tonyina roja –afegeix Navarro– és un model de gestió sostenible d’una pesqueria i no tornar els fruits d’aquest esforç als seus actors suposa animar i fomentar la irresponsabilitat en l’activitat pesquera”.

Cal recordar que la tonyina roja de l’Atlàntic Est i la Mediterrània (Thunnus thynnus) és l’única d’aleta blava peix i gestionada de manera sostenible, des d’una perspectiva d’innovació i traçabilitat, a tot el món. Balfegó considera que l’esforç realitzat per les flotes compromeses ha de servir de model totes les pesqueries de les espècies de túnids que estan sobreexplotades.

Així mateix, Balfegó recorda que tota la tonyina roja que surt de la seua factoria porta incorporat, des de fa anys, un innovador sistema de gestió digital de traçabilitat que té per objectiu oferir la màxima transparència al consumidor i lluitar contra el comerç il·legal d’aquesta espècie a la cadena comercial.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -