14.3 C
Amposta

Au migratòria

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Au migratòria semblant al colom que neix al nord d’Europa migra a Africà concretament al Sahel i arriba al nostre territori a mitjans de març que és quan se les pot veure i si queda fins a final d’any, la Tórtora. Un dels ocells més lligats al món rural i al nostre territori, ja que és un dels llocs que trien pels seus hàbitats i l’agricultura que els hi proporciona menjar i la seva Ubicació és a sota els ports en els plans i a una part del delta de l’Ebre.

La precària situació en què es troba la tórtora generalitza i dona a conèixer el problema en les zones rurals de pèrdua d’hàbitats i biodiversitat i del constant declivi d’altres espècies associades a l’agricultura i agroforestals. La intensificació de l’agricultura industrial a base de pesticides que propicien el deteriorament dels seus hàbitats és un indicatiu negatiu, ja que propicia que les aus no tinguin menjar i deixa’n el territori, l’altre indicatiu que fa que l’espècie s’extingeixi és la gran pressió de la caça, ja que quan es permet la mitja veda encara hi ha individus d’aquesta població que estan criant, per aquestes qüestions la seva població ha disminuït en 15 anys més del 75% d’individus.

“La comissió Europea ha obert un expedient sancionador a Espanya per permetre la caça de la tórtora i per no protegir de manera adequada el seu hàbitat”

És per aquesta qüestió que l’ONG SEO ha fet saber la necessitat d’aplicació del pla Europeu per la Conservació de la Tórtora que va ser aprovat a l’euro cambra el 2018, inclou mesures per preservar i restaurar l’hàbitat més favorable per aquestes i cal per arribar-hi una acció urgent i establir una moratòria de caça per aquesta espècie, a més volen que l’espècie estigui catalogada com a vulnerable en el Llibre Roig de les Aus. En la directiva local d’aus i llei del patrimoni natural i de la Biodiversitat s’expressa que no hauria d’estar autoritzat l’aprofitament cinegètic (la caça) d’aquesta espècie fins que les seves poblacions no estiguin recuperades al 100%. Aquesta directriu encara no s’ha posat a la pràctica i el resultat ha sigut l’autorització de l’última temporada de la cacera que ha dut a la mort de tórtores molt per sobre del que l’espècie pot suportar per no arribar a la seva extinció.

La comissió Europea ha obert un expedient sancionador a Espanya per permetre la caça de la tórtora i per no protegir de manera adequada el seu hàbitat, en tot el país només hi ha quatre comunitats que han aprovat les moratòries de caça de l’espècie i entre elles no hi ha Catalunya. Com que és una au migratòria les accions o omissions afecten el conjunt de l’espècie. Això hauria de servir perquè les autoritats del territori es comencin a prendre seriosament aquest declivi de la Tórtora, de la biodiversitat que és junt el canvi climàtic el desafiament més gran que tenim. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -