14.3 C
Amposta

Apliquen tècniques innovadores per a millorar la conservació dels boscos

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

En el marc del projecte europeu LIFE RedBosques, s’ha dut a terme una prova pilot per aconseguir estructures de bosc que imiten la dinàmica natural dels ecosistemes forestals i resulten més resilients al canvi climàtic.

La tutora europea del projecte, juntament amb els socis, ha visitat el parc per avaluar sobre el terreny les accions dutes a terme i espera que aquest model sigui adoptat als boscos mediterranis de la xarxa europea Natura 2000.

Tres propietats privades al Parc Natural dels Ports han servit d’escenari per a posar en pràctica actuacions demostratives en matèria de gestió d’hàbitats forestals, en el marc del projecte LIFE RedBosques. En aquest sentit, han acollit una prova pilot que ha permès implementar tècniques innovadores de silvicultura, per compaginar els interessos productius de les finques amb la conservació i millora de la biodiversitat i dels hàbitats forestals.

Coincidint amb l’etapa final del projecte, que acabarà en els propers mesos, els socis han compartit amb la tutora europea del projecte, Giulia Carboni, i amb el monitor extern, David Peña, la feina feta en els últims tres anys, en una visita de dos dies al Parc Natural dels Ports.  Carboni espera que aquest model de gestió sigui adoptat en els boscos mediterranis de la xarxa europea Natura 2000.

Un model silvícola per millorar l’estat de conservació dels boscos

A partir del que s’ha après en la caracterització dels rodals madurs, es proposa aplicar un model silvícola que s’apropa a la naturalitat de les masses forestals i que està orientat fonamentalment a la conservació dels processos ecològics. Es tracta d’una alternativa a la gestió silvícola convencional i té per objectiu preferent la conservació i millora de la biodiversitat i dels hàbitats forestals, enfront d’altres usos productius com els fusters, les pastures o altres.

La silvicultura de conservació dels processos ecològics pretén una gestió dels hàbitats forestals propera al desenvolupament natural dels boscos. La base és imitar la dinàmica dels ecosistemes forestals per tal d’aconseguir poc a poc estructures de bosc amb nivells de maduresa propis de l’hàbitat en estat natural i amb més resiliència al canvi climàtic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tres anys acumulant expertesa

El projecte europeu LIFE RedBosques es va iniciar el setembre de 2016 amb l’objectiu de millorar la capacitació i les eines de gestió dels professionals de la planificació i gestió dels hàbitats forestals en les àrees protegides de la Xarxa Natura 2000. Coordinat per la Fundació Fernando González Bernáldez i EUROPARC-Espanya, hi participen com a socis beneficiaris la Generalitat, mitjançant el Parc Natural dels Ports, el CREAF i la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Durant 3 anys, s’han dut a terme seminaris i cursos de formació arreu de l’estat espanyol; s’ha elaborat de forma col·laborativa i consensuada una fitxa de recollida de dades per parametritzar les característiques de cada rodal i avaluar el seu grau de maduresa; s’han publicat manuals de consulta i s’han recollit fins ara les dades de més de 150 rodals de referència de tot l’estat espanyol que estan accessibles en un aplicatiu en línia.

L’Ajuntament de Tortosa s’ha sumat al projecte i ha aplicat el model de planificació del LIFE RedBosques als boscos de la mola de Catí i del Regatxol que són de la seva propietat.

El programa LIFE és l’únic instrument financer de la Unió Europea destinat a protegir i conservar la natura a curt i llarg termini.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -