L’Associació de Famílies de Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament de la Comarca del Montsià (APASA) continua desenvolupant el projecte “Renovem junts la nostra casa”, un seguit d’actuacions als centres de dia i residencials de l’entitat per a millorar la qualitat de vida dels usuaris, tenint en compte l’envelliment que s’està produint en els últims anys entre les persones amb diversitat funcional gràcies a l’augment de la qualitat de vida i els avenços mèdics.
L’esperança de vida de les persones amb diversitat funcional s’ha allargat fins a 70, 80 o, fins i tot 90 anys. Estes persones han viscut tota la vida en un mateix entorn i és molt complicat després poder traslladar-les a un altre lloc, siga per edat o per malaltia. Per este motiu, APASA fa anys que treballa per a cobrir les seues necessitats i, de fet, l’entitat és pionera des de fa més de deu anys en esta qüestió, tenint en compte que l’envelliment també comporta grans canvis en l’entorn familiar, ja siga per l’avançada edat de les persones properes o, inclús, per la seua falta.
El projecte és la continuació de les millores implementades el 2023 amb actuacions en la part diürna del centre de dia L’Àngel i a la residència Ibera. Ara, el 2024, s’inicia una segona part amb la previsió de fer millores estructurals, d’equipaments i, també de mobiliari dels diferents serveis de l’entitat.
“APASA pròximament farà 50 anys. La residència i el centre de dia, un edifici que es va projectar als anys 80 i es va inaugurar als 90, va començar a treballar amb una filosofia molt assistencial. El que volem és millorar tot els serveis, sobretot, adaptar-los a l’actualitat i a les necessitats de les persones creant ambients més càlids i donant llums naturals, entre altres”, explica el president d’APASA, Manel Pech, afegint que també s’ha fet una important aposta per la sostenibilitat amb la instal·lació de plaques solars i altres millores ambientals.
Este any 2024 s’incidirà en l’equipament del centre de dia, en zones com la cuina o les oficines, en este cas també per a facilitar la realització d’activitats i millorar el clima laboral. Hi ha previst també actuar a la Llar Residència l’Ullal, un habitatge de 12 places creat a principis dels 2000, i que ara s’adaptarà a les necessitats actuals per a afavorir el contacte familiar dels usuaris.
Les millores al centre es duen a terme amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat i Obra Social “la Caixa”. A més, APASA també ha convidat a les entitats, empreses i persones que vulguen col·laborar, a fer-ho. El director destaca que tota classe de suport és benvingut i recorda que darrerament han actualitzat la seua web i han habilitat un espai per a col·laborar, tant des del punt de vista del voluntariat social, com d’aportació econòmica.
“Revertim els diners en projectes de la mateixa entitat”, diu Pech, afegint que l’entitat té com a missió millorar la qualitat de vida dels usuaris i de les seues famílies, però també “cercar els suports necessaris per a fer-ho realitat”.
Inclusió Un altre dels pilars fonamentals del projecte d’APASA és treballar per la inclusió social dels seus usuaris. Des de l’entitat intenten fomentar la vida activa i social de les persones amb diversitat funcional amb la participació en esdeveniments festius, com la celebració del Carnaval, el Mercat a la Plaça o les mateixes Festes Majors d’Amposta. També amb campanyes i convenis amb administracions locals, entitats o centres esportius i educatius, com és el cas d’algunes escoles del territori amb qui s’han impulsat assignatures conjuntes per a sensibilitzar sobre la diversitat.
Tot just fa unes setmanes van finalitzar les estades inclusives que APASA ha dut a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta i entitats esportives de la ciutat, de futbol, handbol, escacs, gimnàstica rítmica o bàsquet. També hi ha participat el Club Esportiu Amposta i la Cabanya de la Ràpita. Un seguit d’activitats que ha permès que els participants, “quan acaben l’escola, puguen fer activitats de lleure, igual que la resta d’alumnes d’Amposta”.
Pech celebra la implicació de tots estos agents, que col·laboren i que permeten i faciliten fer activitats, “Sempre és un valor afegit promoure la inclusió i fomentar la diversitat. Estem molt contents del suport que tenim del territori, dels ajuntaments, les entitats, la societat civil, l’hospital…”, tanca.