14.3 C
Amposta

Alcanar ja té sis refugis per a gats ferals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’entitat aGOSaGATs, amb la col•laboració de l’Ajuntament d’Alcanar, desenvolupa un projecte de control de colònies felines al municipi.  La instal·lació de refugis és part d’un projecte de més envergadura, que pretén dignificar la vida d’una bona part dels felins que viuen al carrer. L’objectiu és proporcionar-los aixopluc i també una alimentació adequada. A més, mitjançant el mètode CER, els gats són capturats, esterilitzats i revisats veterinàriament, abans de ser retornats a la seua colònia d’origen, per tal d’evitar la sobrepoblació.

A la tardor del 2019, l’entitat i la Regidoria de Salut, fruit de les reunions de treball que mantenen, van detectar la necessitat de millorar la qualitat de vida i la imatge de les colònies de gats ferals. Uns mesos després, a partir d’una proposta de col•laboració del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), va sorgir la idea de reciclar les campanes dels anteriors contenidors de vidre per a convertir-les en refugis per a aquests felins. “En aquell moment aGOSaGATs va començar a treballar en la redacció del projecte, el qual incloïa la descripció, l’adaptació, l’aprofitament pedagògic que es volia donar als diversos contenidors, les fases del projecte, la ubicació, etc.”, explica Mercè Fischer, regidora de Salut de l’Ajuntament d’Alcanar.

Els contenidors van arribar al municipi al febrer de l’any passat. El projecte pretenia implicar l’alumnat dels centres educatius en la fase artística de decoració dels contenidors i, alhora, conscienciar-lo sobre la necessitat de respectar els gats ferals, però a causa de la pandèmia no es va poder portar a terme.

Finalment, a la tardor del 2020 es va decidir conjuntament engegar la segona fase d’una altra manera. Des de l’Ajuntament i aGOSaGATS es van crear els dissenys i es van decorar i emplaçar els contenidors als llocs establerts. En total, s’han habilitat sis contenidors, cinc a Alcanar i un a les Cases. Aquesta priorització s’ha fet per a facilitar al màxim la tasca de l’entitat a l’hora de tenir cura de les colònies: de la salut dels gats, de netejar-los i de poder fer-ne un seguiment de l’alimentació. “És a dir, tota la part més complexa, però la menys visible per part de la ciutadania i que ja es feia abans de posar els contenidors. A més, és la feina que requereix més dedicació i inversió de temps per part de les membres d’aGOSaGATS. Cal reconèixer i agrair públicament aquesta tasca”, comenta l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig.

Des d’aGOSaGATs expliquen que en entorns rurals com el nostre, on centenars de gats sobreviuen en condicions precàries, cal avançar cap a un model ètic de gestió de colònies. “Estem massa acostumats a veure gats pels carrers, malalts i prims, i això ha de canviar. Si fossen gossos els que viuen en aquesta situació ens escandalitzaríem, però la falsa creença que els gats s’espavilen genera una falsa ‘confiança’ que estan bé. Poder treballar amb l’Ajuntament en projectes de benestar animal és un gran avenç social”, detalla l’entitat.

La Brigada Municipal d’Obres i Serveis ja ha col•locat i segellat els contenidors i, gràcies a col•laboradors de l’entitat, s’han fet les adaptacions necessàries per a que els gats puguen viure-hi a dins còmodament.  L’interior de cada refugi està arranjat amb refugis individuals, donats per la ciutadania o fets per voluntaris de l’associació, i també inclou una tremuja per posar-hi menjar sec i aigua proporcionada per l’Ajuntament. Els membres d’aGOSaGATs tenen cura d’aquests refugis i dels felins que hi viuen, però des de l’entitat recorden que “és responsabilitat de tots i totes no abocar-hi brossa o malmetre’ls. Els gats de carrer són els nostres veïns, i com a tal, els hem de respectar”.

Alguns dels contenidors no s’han situat exactament al lloc on es troba la colònia i ara les voluntàries de l’entitat estan traslladant els gats a poc a poc al punt on s’ha col•locat el refugi. “Per exemple, seria el cas del mercat. Per un problema d’imatge i salut pública, el refugi s’ha col•locat a l’altra part de la plaça del mercat. Tanmateix, l’entitat analitza la realitat i les necessitats de cada colònia de gats i, en funció d’això, aplica el mètode CER en el moment més oportú”, afig la regidora.

Amb la instal•lació d’aquests refugis i de punts de menjar sec, es pretén controlar la població de felins que malviuen al carrer i millorar-ne la qualitat de vida. L’alimentació de les colònies es fa amb pinso adequat a les necessitats nutritives dels gats. Per tant, està prohibit que les persones alienes a l’entitat alimenten aquestes colònies controlades.

Redacció- F. Ll

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -