14.3 C
Amposta

Albert Salvadó: “Estem avançant amb l’Estratègia Delta, seguint el calendari previst per protegir el delta de l’Ebre”

Adjudicat l’estudi de sorres disponibles, pas previ a l’ampliació i consolidació de les platges del frontal deltaic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, i el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez Fernandez, han explicat aquest dijous l’adjudicació de l’estudi de sorres disponibles al delta de l’Ebre, pas previ a l’ampliació i consolidació de les platges del frontal deltaic. “Estem avançant amb l’Estratègia Delta, seguint el calendari previst per protegir el delta de l’Ebre”, ha assegurat Salvadó. 

En els darrers mesos s’han realitzat dues batimetries, d’una banda, per analitzar la situació dels fons marí de la costa ebrenca, amb mesures entre 10 i 40 metres de fondària i, d’altra banda, de tot el contorn del delta des dels 0 als 10 metres de fondària. Després d’aquests treballs, l’estudi de sorres disponible, adjudicat a l’empresa Tecnoambiente per 360.000 euros i amb un termini d’execució de 4 mesos, permetrà conèixer els volums i disponibilitats de les sorres submergides entorn del delta i les granulometries adequades amb les sorres de les platges deltaiques, pas previ per preparar els projectes executius d’ampliació i consolidació de les platges. 

El projecte del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural contempla l’ampliació i creació de dunes de protecció a la zona de la Marquesa i l’Illa de Buda i la consolidació de la zona del Trabucador a través de l’aportació d’11 milions de metres cúbics de sorra en tots aquests espais. Una primera actuació es definirà a través del projecte del Fangar-Marquesa, on es preveu projectar l’extracció de sorres amb dragues de la bocana de la badia del Fangar per ubicar-les al frontal de l’hemidelta nord, als voltants de la platja de la Marquesa, seguint el model holandès de solucions basades en la natura. Posteriorment, es preveu començar la redacció del projecte per reforçar la barra del Trabucador i l’illa de Buda.

Aquests treballs ens permetran verificar volums reals de sorres marines, així com la ubicació i la granulometria, per portar-les, amb dragatge, a les platges”, explica el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez Fernandez. Així, es localitzaran les zones costaneres d’extracció, a la badia del Fangar. Es faran també 750 punts de mostreig de sorres marines, per conèixer les característiques de la sorra que s’ha de dragar. També es realitzaran 50 punts de mostreig per conèixer les granulometries de les platges on s’han d’aportar aquestes sorres. “Amb aquestes dades, aquest 2023, avançarem amb el projecte bàsic que marqui què hem de fer al frontal del Delta i, a partir d’aquí, amb projectes executius per cadascuna de les tres zones d’actuació”, detalla Gómez. 

L’Estratègia Delta planteja actuacions encaminades a preservar i protegir-nos davant el canvi climàtic, protegir el frontal del Delta amb moviments de sorres i avançar amb el model de governança”, recorda Salvadó. “L’Estratègia Delta consolida la morfologia actual del Delta, que és el que s’ha demanat reiteradament des del territori, amb accions estratègiques, planificades i calendaritzades que ens marquen el camí i que ens diuen què hem de fer, com ho hem de fer, quan i amb qui ho hem de fer”, conclou. 

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -