14.3 C
Amposta

Albert Pons, portaveu del sector de l’arròs de l’UP: “Hi ha hagut un descens de producció respecte l’any passat de uns 10M de kg”

El sector arrosser alerta que la proposta presentada posa en risc el sector i no permet cobrir costos

El més vist

- Advertisement -
Segons el sector arrosser les primes compensatòries que ha proposat el Departament no cobreixen els sobrecostos econòmics que generen l’aplicació de les mesures agroambientals al Delta, ja que es proposa una retallada de prop de 40 euros per hectàrea.
Avui, la redacció d’Imagina Ràdio parlem amb Albert Pons, portaveu del sector de l’arròs de la Unió de Pagesos sobre el sector arrosser que ha mostrat la seua preocupació per la proposta de compromisos agroambientals del cultiu de l’arròs que ha presentat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ja alerten que la proposta presentada posa en risc el sector i no permet cobrir costos:
Albert, per una banda, està la proposta de compromisos, per altra banda, primes compensatòries de sobrecostos. Quina proposta de compromisos us han presentat?
Les mesures agroambientals ja fa més de vint anys que es porten a terme al Delta de l’Ebre per part del sector arrosser , i que la principal finalitat és que el cultiu sigui el més respectuós possible amb l’entorn, el medi i així poder afavorir la biodiversitat.
Els compromisos els quals ens hem d’acollir, que són un paquet on no es poden ni posar ni treure , per tant són d’obligat compliment i que anirien en el període 2023-27 i segur que amb les pròrrogues fins al 2029 són:
-Lluita biològica per controlar el xylo supresalis o barrinador de l’arròs amb feromones o confusió sexual així no s’utilitza cap insecticida.
-Control mecànic de males herbes als camps d’octubre a maig per tal de no utilització d’herbicides-Control mecànic de males herbes a canals i desguassos per tal de no utilitzar herbicides en les infraestructures on hi ha corrents d’aigua.
Una altra mesura que és opcional per al pagès que és la utilització de llavor certificada per efectuar la sembra.
15.09.2020. Foto: Pere Virgili
Que us comporta l’aplicació d’aquestes mesures?
Per part del sector comporta uns costos, pels quals l’administració ho compensa amb unes primes per aquest nou període l’administració ha decidit retallar aquestes primes, des del sector hem presentat unes esmenes valorades amb els imports que creiem que hauríem de cobrar per tal que siguin viables, en funció dels barems que acabi aplicant la secretaria general, la retallada podria oscil·lar més menys un 20%.
Les tres organitzacions han denunciat que la proposta actual posa en qüestió el futur del sector de l’arròs a Catalunya. Sector arrosser unit FCAC/ UP i Prodelta ha mostrat el malestar i presentareu al·legacions
Per part del sector la preocupació és lògica, ja que som a un Delta on la capa freàtica conseqüència de la resilència, cada cop és més alta sent el cultiu de l’arròs l’únic que s’adapta a aquestes caracteristiques de sol, la no aplicació d’aquestes mesures comportaria una anarquia quant a la forma de cultivar, ja que no hi hauria un patró únic per a tots els pagesos. Així mateix ens provoca un greuge comparatiu amb altres zones arrosseres, com el País Valencià on gaudiran d’unes primes més altes.
Els aiguats d’aquesta setmana han arribat en un moment on el delta ja està segat, però s’han tornat a inundar els camps d’arròs en un moment que al marge esquerre estaven assecant per caragol Poma, quina incidència comporta?
Els aiguats de la setmana passada ens poden comportar una disseminació de la plaga del caragol poma, tal com va passar amb el Glòria , on els pagesos han fet els tractaments amb saponina, únic producte autoritzat que és 100% d’origen vegetal, caldrà esperar a la primavera en sembrar i comprovar si finalment s’ha produït aquesta reinfecció de camps, caldria recordar que una de les mesures agroambientals que aplicàvem era el manteniment dels camps inundats fins al 20 de gener, el qual va comportar un increment important de cens d’aus hivernants, aquesta mesura el sector va deixar de portar a terme com a conseqüència de la lluita contra la plaga del caragol poma.
La zona de la base del Trabucador, afectada pel temporal d’aquest dilluns i dimarts. Foto del 23 de novembre del 2021. ACN
Quin balanç féu de la campanya de l’arròs? Al final es pot dir que la collita ha estat pitjor que totes les previsions?
Pel que fa a la collita d’enguany hi ha hagut un descens de producció respecte a l’any passat d’uns 10 milions de kg, situant-se al voltant dels 140 milions de kg, les conseqüències són vàries, com les pedregades que hi va haver a la zona de Poble Nou i Serrallo, el fong de la Pyriculària i les ventades de final de juliol en el moment de la formació del gra.
Redacció- Xavi Llambrich
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -