El racó de l'economista

Airtificial, crònica d’una ampliació anunciada

A principis de l’any passat un valor del mercat continu que se les prometia molt feliç era Airtificial. Aquesta companyia naixia amb la fusió de l’enginyeria Inypsa i l’empresa andalusa Carbures. Amb aquesta fusió la nova companyia ingressava 10 milions d’euros que aportaven els accionistes d’Inypsa a través d’una ampliació de capital feta per aquests. Amb 10 milions d’euros a la caixa l’antiga Carbures trobava un baló d’oxigen per tirar endavant el seu projecte estrella: l’Hiperloop.

Amb 10 milions a la caixa, el 22 de gener de l’any passat i des del port de Santa María, Cadis, carregaven el prototip del tren hiperloop en un vaixell de mercaderies per traslladar-lo a Toulouse per fer les darreres proves d’aquest projecte estrella. Aquesta notícia impulsava el preu de l’acció als voltants dels 18 cèntims. El daurat espanyol de la tecnologia emmirallava a molts de petits inversors. Tots somiaven en una Tesla espanyola. Al final de tot, les empreses tecnològiques estan de moda en els parquets mundials.

El cert, que des del 22 de gener de l’any passat no se sap res de les proves de Toulouse, fins i tot, no se sap si mai va arribar aquell vaixell a destí o va desaparèixer en mig del triangle de les Bermudes. Però, el més preocupant de tot havia de venir amb la presentació de resultats trimestrals. I aquests no estaven a l’altura de les circumstàncies o millor dit no estaven a l’altura de les expectatives creades. Els resultats trimestrals presentaven unes pèrdues molt elevades camuflades en 25 milions de provisions. D’aquests 25 milions,3 corresponien a una sanció al 9% d’interès. Tot un desastre que indicava una futura ampliació de capital per mantenir la companyia en vida. I és que fent 4 números simples es podia preveure la caiguda a l’inframón: 25 milions de provisions menys 10 de l’última ampliació de capital és igual a -15 milions. Curiosament, l’import proposat el passat divendres en un fet rellevant a la CNMV. Tot i això, l’esperança no es perd i el somni d’una tecnològica potent espanyola encara no s’ha perdut, això sí, els accionistes hauran de rascar-se les butxaques per mantenir aquest somni.

Batiste Forcadell

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close