14.3 C
Amposta

Agricultura enllesteix el projecte per regar les primeres 186 hectàrees del Xerta-Sénia a partir de 2023

Les obres podrien començar al llarg d'enguany, segons ha anunciat la consellera Teresa Jordà

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament d’Agricultura ha anunciat que té ja pràcticament enllestit el projecte constructiu de la primera zona de regadiu del canal Xerta-Sénia, amb la previsió de posar-la efectivament en marxa l’any 2023. Es tracta d’una superfície de 186 hectàrees d’oliveres, cítrics i ametllers dels municipis d’Aldover i Xerta. Les obres s’han de licitar els pròxims mesos i podrien començar aquest mateix 2021, segons ha traslladat ja la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a pagesos, alcaldes i cooperatives. El projecte de regadiu, però, continua generant controvèrsia i topa amb l’oposició d’entitats socials i ambientalistes com la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) que hi veu una porta per un possible transvasament cap al sud.

En la seva visita a Horta de Sant Joan aquest dimecres, Jordà ha refermat el compromís del seu Departament “tirar endavant” les zones restants del regadiu amb l’objectiu de garantir la productivitat i qualitat de les produccions agrícoles així com mantenir la població al territori. Així, està previst que els projectes de les zones 2 –amb 889 hectàrees- i 3 –amb 2.447- finalitzin també al llarg d’aquest 2021 i se’n licitin les obres l’any vinent. La data estimada d’entrada en funcionament, en aquest cas de forma parcial, seria el pròxim 2024.

Per executar les obres d’aquestes tres zones el Govern preveu destinar 50,5 milions d’euros inclosos en el Pla econòmic financer d’Infraestructures.cat. Segons un comunicat d’Agricultura, les tasques del grup de treball creat entre la Comunitat de Regants, la Federació de Cooperatives de Catalunya i el Departament d’Agricultura per impulsar les adhesions al regadiu han permès aconseguir el compromís de 1.025 propietaris amb una superfície de 4.731. En total, el regadiu del canal Xerta-Sénia preveu irrigar 16.480 hectàrees.

Segons el mateix comunicat, s’han analitzat les àrees amb major densitat d’adhesió i s’han seleccionat 3 zones per iniciar el regadiu. En la zona 1, hi ha incloses superfícies dels termes municipals d’Aldover i Xerta; la zona 2 beneficia el terme municipal de Roquetes, i la zona 3, els termes municipals de Santa Bàrbara, la Galera i Mas de Barberans. El total d’aquestes tres zones és de 3.522 hectàrees.

Tot i que llargament reclamat per pagesos i cooperatives del territori, les encara baixes adhesions respecte el total de superfície regada prevista han estat motiu de discòrdia amb entitats socials i ambientalistes. Retreuen a la Generalitat que promogui un regadiu amb poca demanda, fet que podria acabar convertint la necessitat de finançar unes obres molt costoses en una excusa per poder vendre part de l’aigua de la concessió a altres territoris i amb altres finalitats, segons denuncia la PDE.

Agricultura, en canvi, remarca que les actuacions previstes tenen com a finalitat implantar el regadiu d’alta eficiència en zones amb forts dèficits hídrics, amb l’aplicació també de noves tecnologies de reg –inclòs un canal telescopi que s’estreteix a mesura que avança- i cercant l’ús d’energies alternatives que el facin “més sostenible”. Els cultius que se’n beneficiaran són bàsicament l’olivera, l’ametller i els cítrics, en reg de suport o ple. Segons càlculs del Departament, la producció d’una olivera en secà en aquestes terres és entre 1.500-2.000 kg/ha, mentre que en regadiu pot produir entre 6.000-10.000 kg/ha.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -