14.3 C
Amposta

Adif enderroca els antics magatzems ferroviaris de Tortosa i l’Ajuntament hi projecta un pàrquing provisional

El consistori signarà aviat un conveni per adquirir els terrenys de Renfe amb una "rebaixa molt considerable" del cost

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Adif està enderrocant els antics magatzems de mercaderies de Renfe de l’estació de Tortosa. L’Ajuntament va proposar assumir la demolició de les antigues naus a final del 2019, però ho va aturar quan l’oposició va reclamar, via moció, que es conservessin com a “patrimoni industrial”. L’alcaldessa Meritxell Roigé ha recordat que l’empresa d’infraestructures ferroviàries executa un enderrocament que marca el POUM del 2006 i que permetrà a la ciutat recuperar un espai que divideix dues de les principals zones de la ciutat. Aviat se signarà el conveni amb Foment perquè els terrenys de les naus i de les antigues vies passin a mans del consistori que, de moment, hi projecta un aparcament provisional. El cost s’ha rebaixat a 864.000 euros.

L’enderrocament de les naus apropa a les mans de l’Ajuntament de Tortosa els terrenys que han d’unir els eixamples i el centre i el nucli històric de la ciutat, dividits per les vies del tren. L’altra part dels terrenys fa dècades que està abandonat, des que es van canviar el traçat ferroviari i el tren va deixar de creuar la ciutat, l’any 1996.

Segons ha explicat l’alcaldessa Meritxell Roigé, és qüestió de setmanes que s’oficialitzi, amb un acte de firma a Tortosa, el conveni amb Foment i Adif del que es parla des de fa més de quinze anys. Redefinit i renegociant, i amb un acord ferm des del maig, els terrenys de l’antiga via i els dels magatzems de mercaderies seran del consistori. A més, s’ha pogut “reduir notablement” el cost que tindran per a les arques municipals. Es pagaran 864.000 euros – menys d’una quarta part dels 4 MEUR que es va quantificar inicialment-.

“Hem arribat a un acord per dur a terme el que planifica el POUM i obrir aquell àmbit de la ciutat i connectar l’avinguda Generalitat i el parc Teodor González amb el centre i el barri del Temple”, ha dit Roigé. “Acabem amb la barrera que suposa per a dues parts de la ciutat”, ha afegit.

Una de les actuacions “més immediates” que preveu fer l’Ajuntament de Tortosa és habilitar-hi un aparcament provisional, “sobretot per a ús comercial”, mentre no s’executa la urbanització que defineix el POUM, amb espais residencials, comercials i d’oci. L’alcaldessa no descarta que una part de l’aparcament sigui definitiva.

Patrimoni o ruïna

L’Ajuntament va poder fer una obertura per a vianants a l’oest de l’estació ferroviària, però els terrenys en desús han rebut reiterades queixes i sancions per abandonament i per generar malestar als veïns.

Segons han apuntat des del consistori, Adif va demanar el permís d’obra al febrer per derruir els antics magatzems de mercaderies de Renfe. Els operaris fa dies que treballen desmuntant el sostre i retirant les plaques de fibrociment i les retroexcavadores han derruït les parets. Parts de les estructures que han quedat a la vista ja havien estat assegurades pel seu deteriorament.

Quan l’any 2019 l’equip de govern va proposar fer l’enderroc de les naus, es va aprovar una moció (amb els vots de Movem, ERC, la CUP i l’abstenció de Ciutadans) que proposava conservar-les com a element del patrimoni industrial de Tortosa. Les actuals naus es van construir sobre les cobertes de l’antiga estació que cobrien les vies, abans de la Guerra Civil Espanyola.

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha titllat “d’error” enderrocar els magatzems i ha defensat que “tenien moltes oportunitats per convertir-se en espai d’oci i cultura com es fa a moltes ciutats europees”. En referència a l’adquisició dels terrenys, Jordan ha demanat celeritat “Fa anys que es promet i esperem que es tiri endavant com més aviat millor”, ha dit. “Demanem un consens perquè totes les futures actuacions tinguin un suport majoritari a l’Ajuntament i que no es decideixin de forma unilateral com ha passat amb l’enderroc d’uns magatzems que haurien estat una oportunitat de present i de futur per a la nostra ciutat”, ha reclamat el portaveu del primer grup de l’oposició.

D’altra banda, el grup municipal de la CUP a Tortosa ha reivindicat que els terrenys de Renfe es destintin completament a “ús públic i social” i proposen generar “grans zones verdes, carrils per bicicletes i patinets, espais esportius com pistes multiús, un ‘skate parc’ i espais d’ús social”, com la construcció d’una nova escola bressol pública que reivindiquen.

Finalment, ERC-Tortosa demana que l’alliberament dels terrenys serveixi per millorar la mobilitat de la ciutat i “obrir-la al parc i al riu”, i suggereix que es reformuli el creixement residencial i comercial previst en aquesta zona”.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -