14.3 C
Amposta

Acció Climàtica 1,5 M€ a la modernització del regadiu de la Zona Oriental de la Terra Alta

Els Regants de la Terra Alta monitoraran tota la xarxa per una gestió de l'aigua de rec més eficient

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Comunitat de Regants de la Terra Alta ha començat a modernitzar la xarxa de rec oriental de la comarca amb un sistema de control intel·ligent, basat en el telecontrol, que permetrà una gestió “més eficient” de l’aigua i detectar fugues o avaries. En la primera fase del projecte es digitalitzaran 300 hidrants, que abasteixen 3.600 hectàrees, una tercera part de la zona de regadiu. El projecte s’enllestirà el 2024 i costarà 2,7 MEUR. El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha subvencionat amb 1,54 MEUR aquests projectes de modernització dels Regants de la Terra Alta i també finançarà el 80% de la futura planta solar que ha d’abastir d’energia les bombes del rec, un parc de 5 MW pressupostat en 5 MEUR.

Acció Climàtica ha atorgat subvencions d’1,3 milions d’euros i 240.000 euros per a obres de modernització, millora i eficiència energètica del regadiu de la Terra Alta. El secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, i el director d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, han visitat el regadiu de la zona oriental de la comarca aquest dijous per conèixer les noves instal·lacions.

Anson ha aplaudit la iniciativa de digitalitzar les xarxes de rec amb les tecnologies disponibles, una aposta “cada cop més estesa entre les comunitats de regants”, perquè “estalvia mà d’obra”, permet i un control “directe i centralitzat” i sobretot una gestió més eficient del recurs hídric, “molt necessari” en un país amb escassedat d’aigua i en un context de sequera com l’actual. L’estalvi que pot suposar el sistema de control intel·ligent no s’ha quantificat, però Anson dona per fet que se’n produirà si “es guanya eficiència del recurs “.

El secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, en una visita a les instal·lacions de bombament de la Comunitat de Regants de la Terra Alta. ACN

El president de la Comunitat de Regants de la Terra Alta, Aleix Sunyer, ha detallat que dels 900 hidrants de la xarxa actual, la primera fase de modernització en permetrà canviar 300. Es construiran noves casetes i es canviaran els comptadors i les vàlvules per poder fer un telecontrol, una lectura remota que es monitorarà des de les oficines de la Comunitat amb informació a temps real. “Es podrà saber i tenir un control al minut de l’aigua que es gasta, saber quanta en consumeix cada regant o tancar la xarxa si hi ha una avaria, per estalviar aigua i també energia”, ha remarcat Sunyer.

Una planta solar per estalviar llum

Tot i renegociar el contracte de subministrament elèctric per al bombament de l’aigua, el president de la Comunitat de Regants de la Terra Alta ha assenyalat que el cost de l’energia incrementarà enguany un 40%. Anson ha visitat la gran estació de bombament que els Regants de la Terra Alta tenen entre Vilalba dels Arcs i Batea i ha avançat que s’ultima la construcció d’una planta solar que amb la qual s’autoabastirà l’entitat. “Fa temps que estem treballant i falta acabar de trobar les solucions tècniques perquè són bombes molt grans i s’han d’ajustar, però serà un èxit i un model a seguir per a la resta de comunitats”, ha defensat el secretari d’Agenda Rural.

El parc solar tindrà 5 MW de potència, uns 14.000 panells fotovoltaics que ocuparan 6 hectàrees de terrenys pròxims a les instal·lacions. El cost del projecte és de 5 milions d’euros i el Departament d’Acció Climàtica en finançarà el 80% perquè es considera una inversió per a la modernització de la xarxa de rec. “És un bon moment perquè s’ajunta la inquietud de la Comunitat de Regants per millorar la seva sostenibilitat amb un context amb una energia molt encarida”, ha dit Anson. “Segur que arribarà a bon port perquè no podem deixar fora aquestes instal·lacions i el sector primari treballa també per la transició energètica”, ha afegit.

Sisena fase sobre la taula

El rec de suport de la Terra Alta abasteix actualment a unes 8.200 hectàrees de cultius de la Pobla de Massaluca, Batea, Caseres, Vilalba dels Arcs, Gandesa, Corbera d’Ebre, Bot i la Fatarella. L’aigua arriba a 2.500 regants, amb 6.000 comptadors parcel·laris. La concessió els permet arribar a 9.300 hectàrees, una sisena fase de desplegament del rec de la zona oriental de la Terra Alta que està sobre la taula del Departament d’Acció Climàtica.

Segons Anson, hi ha el compromís per fer aquesta fase sis i es negocia amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) la viabilitat de l’ampliació, “perquè les demandes d’aigua són moltes i cal estudiar bé la disponibilitat”. El president de la Comunitat de Regants ha confirmat que es treballa amb la CHE i la Generalitat “per delimitar bé” l’ampliació i posar-la en marxa i ha avançat que tenen adhesions de gairebé mil noves hectàrees, que no s’estan regant per cota, als termes municipals de Batea, Gandesa, Caseres i Bot.

Estendre el reg en aquesta sisena fase fins a Arnes i Horta de Sant Joan, segons Sunyer, és tècnicament complicat perquè estan en una zona més alta i “no és viable que es pugui bombar l’aigua fins allà”. Caldria, per tant, demanar una nova concessió per a la part sud i occidental de la comarca.

Instal·lacions de la Comunitat de Regants de la Terra Alta. ACN

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -