14.3 C
Amposta

Acabo de passar la Covid-19: em puc tornar a contagiar?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els contagis per la Covid-19, sobretot per la variant òmicron, continuen en agument. El nombre de casos s’ha més que duplicat en poques setmanes. Aquest augment ha tornat a disparar el temor a contraure el coronavirus, fins i tot entre les persones vacunades i les que ja han passat la malaltia. Com funcionen les reinfeccions? Haver passat recentment la malaltia em protegeix?

El cap de microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, en una entrevista a l’ARA a finals de desembre va respondre algunes preguntes interessants.

Puc tornar a contagiar-me de covid si ja l’he passat o porto la pauta completa de la vacuna?

Sí. La infecció prèvia i la vacunació ens protegeixen, tal com explica Pumarola, respecte a la gravetat, però no ens blinden envers una nova infecció. Tot i això, les reinfeccions no son gaire freqüents, perquè la immunitat que deixa la malaltia és “força potent”, sobretot per a la mateixa variant. Així, si ja hem passat la malaltia o bé portem la doble vacuna correctament administrada (o fins i tot la tercera dosi de reforç), el que tenim segur és “menys probabilitats d’entrar a l’hospital”.

El doctor fa un paral·lelisme amb els refredats: “Quants refredats pot tenir una sola persona en un mateix hivern? Molts, perquè hi ha molts rinovirus diferents voltant”, explica. Però el més important és que, haver patit la malaltia o bé estar completament vacunats, “ens dona una base sòlida” que fa que si ens reinfectem difícilment sigui de gravetat.

Si ja he passat la malaltia o estic vacunat, fins quan tinc anticossos?

La quantitat d’anticossos varia amb el temps. “Tindràs més anticossos després d’haver passat la malaltia que al cap de sis mesos. I també seràs més immune si has passat la malaltia que si només estàs vacunat”, explica el doctor. Però, més que la durabilitat dels anticossos, la clau aquí és la “variabilitat del virus”, que muta en noves variants.

Si em vaig contagiar a la primera onada, em queden anticossos ara?

“Segurament sí”, diu Pumarola, que insisteix que haver passat la malaltia deixa més anticossos que la vacuna però que això tampoc deslliura d’una possible reinfecció. “Ara mateix els que presenten una millor immunitat a llarg termini son els que es van infectar i després s’han vacunat”, apunta.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -