14.3 C
Amposta

Abocador, SÍ (part2)

El més vist

Publicitat

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

El projecte que ha estat aturat des de el 2013 i que ara s’ha reactivat, té la seva ubicació a 8 km del poble i si haurà d’accedir pel camí de les valls. El projecte ja compte amb l’estudi fet de l’Impacte Ambiental executat pel departament de Territori i sostenibilitat i també amb el Pla Urbanístic Especial i només falta el permís de l’Ajuntament. Aquest projecte aportarà valor afegit al territori i llocs de treball. Aquest dipòsit controlat té quatre cel·les d’emmagatzematge de residus classe II No Perillosos que preveu una recollida de 250.000 Ton de residus procedents del territori.

Arran d’aquesta reactivació han sorgit veus en contra del mateix, organitzacions com Unió de Pagesos o Ecologistes en Acció que basen els seus arguments en què defensen un model de gestió on cada comarca o grups de comarques gestionin els seus residus però la llei no contempla singularitats en aquest tipus de residus. Així mateix estan preocupats pel fet que creuen que la UNESCO no donarà suport a què els municipis de la comarca s’integrin en la Reserva de la Biosfera creada al nostre territori. Organitzacions com la UNESCO funcionen amb altres paràmetres i per tant aquest dipòsit no es decidirà res en aquesta qüestió.

Altres veus en contra són la de dotze alcaldes dels catorze que té la comarca, ja que segons ells, aquest dipòsit trenca la dinàmica positiva cap al turisme que des de fa temps duen a terme a la comarca i també l’entrada a la Reserva de la Biosfera. A més la qualifiquen d’agressió al territori. Segons l’estudi d’Impacte ambiental fet per la conselleria de sostenibilitat en aquest projecte no hi ha cap qüestió preocupant d’agressió al territori ni cap mena de perill per la salut de les persones.

El text refós de la llei reguladora dels residus de Catalunya que prové del reial Decret 210/2018 de 6 d’abril pel qual s’aprova el programa de prevenció, gestió, medi ambient, residus i recursos de Catalunya anomenat PRECAT20. El canvi en aquesta normativa és important, ja que es passa d’una planificació integrada basada en l’origen de generació dels residus (Municipals, Industrials i Construcció) amb la voluntat de vincular els residus i els recursos donant més visibilitat la correcta gestió dels residus amb un ús eficient dels recursos. Es defineix com a prioritària el pla de prevenció de Residus, la Reutilització i situa al mig la valorització material o reciclatge així com l’energètica. Diferència entre residus perillosos i no perillosos i que tot el territori ha de ser autosuficient per gestionar els residus que generem. Residu és qualsevol objecte o substància que el seu propietari tingui l’obligació o la intenció de rebutjar. Residu Industrial és el resultant dels processos de transformació,utilització, manteniment o consum generats per l’activitat industrial.

Per acabar, dir que els interessos dels quals estan en contra de l’abocador o dipòsit no són tècnics ni tenen res a veure amb el projecte, ja que aquest és correcte en la ubicació, en l’estudi de l’Impacte ambiental i que no és perillós per la salut de les persones. Els residus que aniran a l’abocador seran de construcció i alguns domèstics, sembla que només és una qüestió econòmica. Pensem-hi

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -