Salut i bons aliments

25/01/2020

EL GRUP DELS PRODUCTES DE LA PESCA (II)

Els mariscos, igual que els peixos, presenten un contingut en greixos baix, que se situa entre el 0,5 i el 2 %, en els mol·luscos i entre el 2 i el 5 % en crustacis. Els lípids o greixos són el nutrient més abundant en els peixos blaus, i per tant, aquests peixos són més energètics, gairebé el doble que els peixos blancs. La majoria dels greixos són poliinsaturats. El contingut mitjà de proteïnes de peixos i mariscos és, aproximadament, de 18 grams per 100 grams d’aliment. És a dir, 100 g de gairebé qualsevol peix aporta una tercera part de la quantitat de proteïna diària recomanada. La proteïna d’aquest grup d’aliments és d’un alt valor biològic.

El peix constitueix la font més rica de vitamina D de la dieta i conté quantitats considerables de provitamina A (el retinol) i de vitamina B12, especialment els peixos blaus, el fetge de peix i el bacallà.

VERITAT o FALS

L’arròs porta arsènic?

VERITAT. D’arsènic se’n troba a gairebé tots els aliments però, això sí, sempre en quantitats molt petites. També és present en l’aigua que bevem, tot i que en proporcions que varien segons els països. A casa nostra, només el 5% de l’arsènic que ingerim prové de l’aigua. La immensa majoria, el 95%, prové dels aliments, sobretot l’arròs i, en menor mesura, el pa, els productes lactis i el peix. Si bé es cert, com ja s’ha dit,que d’arsènic n’hi ha a la majoria d’aliments, l’arròs és el que en conté més: entre 10 i 20 vegades més que la resta de cultius que arriben a taula. El fet que la planta de l’arròs creixi en aigua la fa especialment procliu a l’absorció de l’arsènic.

QUÈ ÉS?

Els fitoestrògens.

Els fitoestrògens són substàncies foranes que funcionen com la principal hormona sexual femenina no generada dins el sistema endocrí però consumida en menjar plantes fitoestrogèniques. Els fitoestrògens més importants són les isoflavones que es poden trobar als cereals, en els llegums i en les hortalisses, però sobretot a la soja.

L’ALIMENT

El bacallà

El percentatge de proteïnes del bacallà (que són d’alt valor biològic) és quasi d’un 20 %. És un aliment que té poques calories: un tall de bacallà d’uns 200 grams només representa unes 150 quilocalories. Els pocs greixos que té són poliinsaturats tipus omega-3, que en quantitats importants són un factor de protecció per a les malalties cardiovasculars. A més, és un aliment ric en minerals (iode, calci, fòsfor i potassi principalment). També són considerables les quantitats de les vitamines B12, àcid fòlic i niacina; sense oblidar el tradicional oli de fetge del bacallà, riquíssim en vitamines A i D.

LA XIFRA

Una firma nord-americana ha fabricat un tipus de microones del futur que refreda la cervesa en 1 minut. La màquina és una mica més grossa que una cafetera de les que funcionen amb càpsules.

L’aparell, que es diu “Juno” recorda a un altaveu de música. En lloc de transformar l’energia elèctrica en microones que escalfin el menjar, utilitza energia termoelèctrica amb la capacitat oposada.

HISTÒRIES DEL CAFÈ (HOMATIC VENDING)

El tipus de gel més adequat és el gel tipus “pilé” o gel picat. D’aquesta manera el cafè es mescla instantàniament i queda perfectament refredat, sense perdre l’aroma ni altres matisos, simplement canvia de temperatura, que en definitiva és el que es vol quan es pren un cafè amb gel.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close