14.3 C
Amposta

Xarxa MedECC

El principal objectiu d'aquest organisme és identificar i sintetitzar el coneixement científic sobre l’estat actual i els futurs riscos del canvi ambiental d’aquesta àrea geogràfica Mediterrània que afecta de ple les Terres de l'Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’any 2015 es va crear la xarxa MedECC (The Mediterranean Experts on Clima and enviromental Clima) i en l’informe que va ser presentat al Fòrum de la Unió per la Mediterrània celebrat a Barcelona, explica que si continuem al ritme actual els propers cent anys el nivell del mar augmentarà un metre i la temperatura serà fins a cinc graus més elevada. Amb gairebé cent científics quan es va crear i ara amb mes de sis-cents per avaluar els impactes climàtics a la conca de la Mediterrània. En el seu primer informe innovador van dur a terme una gran avaluació sobre el canvi climàtic i el medi ambiental a nivell regional del mediterrani.

L’informe proporciona una àmplia informació científica sobre els riscos del canvi climàtic que ens tocaran de ple per la posició geogràfica del territori que toca directament en una línea de molts quilòmetres a la costa mediterrània. Augment de la temperatura, pujada del nivell del mar, escassetat d’aliments, aigua i moltes migracions, són alguns apunts de les previsions sobre l’escalfament en aquesta regió mediterrània, l’informe sosté que la temperatura mitjana ha crescut un 1,5 ºC des de l’època preindustrial i vol dir que el mediterrani s’ha escalfat un 20% més depressa del que ho fa la mitjana mundial i sense mesures arribarem al 2040 amb una puja de 2,2ºC i al 2100 a més de 5 ºC.

Les poblacions que viuen al costat del mar, com una gran part del nostre país i territori, són les més vulnerables davant una crescuda del mar amb la pèrdua de terreny agrícola, com està passant al Delta de l’Ebre amb els camps d’arrossars. Quan hi ha un temporal fort l’aigua entra espatllant aquestes zones agrícoles, la salinització de les aigües, com més pugi el mar més s’entrarà en el riu Ebre i cal tenir en compte que l’aigua del riu es fa servir per beure amb la qual cosa si porta sal no la podrem consumir. Aquesta aigua dolça es reduirà segons l’informe en vint anys en un 15% i al 2040 hi podrien haver moltes persones afectades per la manca d’aigua de boca, l’activitat agrícola s’anirà reduint per cada grau que pugi la temperatura. S’estima que a la conca mediterrània hi haurà un 37,5% menys de cereals com el blat. Les conseqüències del canvi climàtic es poden apreciar a dia d’avui, tenim més sequeres i més prolongades, més inundacions, el període d’estiu és més llarg i en conseqüència hi ha més onades de calor que s’aniran repetint m´s habitualment.

Cal que premem l’accelerador de la feina per concebre grans acords internacionals, doncs aquest problema escapa en molt a les qüestions locals, aquestes poden fer feines d’acompanyament prou importants també, per reduir les emissions contaminants, els residus de plàstics, etc., però el més important és promoure un estil de vida diferent del que portem ara, més respectuós amb el medi ambient i cal que sigui així per canviar tot el sistema que durant tant de temps ens han venut els que dominen el planeta a través de la via del consumisme, pensant que el que ens dona la terra a través dels seus recursos naturals no s’acabarà mai. Un terrible error només justificat per enriquir precisament els que manen i que ens converteixen en danys col·laterals, posant tot tipus de límits, a la nostra economia, salut, feina o llibertat. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -