14.3 C
Amposta

[VÍDEO] La cooperativa l’Enllaç vol convertir-se en la gran xarxa de distribució de producte ebrenc

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una trentena de socis fundadors han posat a marxa la primera cooperativa agroecològica de les Terres de l’Ebre. L’Enllaç, com el seu nom avança, vol facilitar la compra-venda de productes de proximitat i ecològics entre productors, restauradors i botiguers del territori. És una cooperativa sense ànim de lucre i han instal·lat la seu principal a la cooperativa de l’Aldea (Baix Ebre). L’objectiu de l’Enllaç és convertir-se en una xarxa de distribució i central de compres sostenible i amb responsabilitat social, fixant preus competitius i dignes per al sector primari ebrenc. La cooperativa tindrà un segell de qualitat propi, el SOMEBRE, amb criteris consensuats que van més enllà de les exigències del certificat ecològic estàndard.

L’Enllaç de l’Ebre és la primera cooperativa agroecològica de producció i consum de les Terres de l’Ebre. Oferirà una xarxa de distribució d’agroecologia integral i sense ànim de lucre que ja formen una setantena de socis, entre productors, empreses i consumidors. “La idea és que faci de pont entre productores i consumidors, dignifiqui l’entorn i la nostra societat”, ha explicat la presidenta de la cooperativa i propietària del restaurant la Barraca de l’Ampolla, Marisa Bordera. Davant la “gran disgregació de població” que pateixen les Terres de l’Ebre, l’Enllaç naix com una eina per ajudar a frenar-ho i a resoldre-ho.

Les productores hi trobaran mitjans per a distribuir i vendre a preus dignes i el consumidor “un accés fàcil al producte agroecològic de proximitat”. “Volem facilitar i simplificar les operacions diàries de compra. Farem compres estratègiques de producte perquè el 80% de tot allò que necessita un restaurant ho pugui adquirir a través de l’Enllaç, a un preu digne per al pagès i que sigui d’aquí, amb una petjada de carboni bastant reduïda”, ha assenyalat Bordera. La seva experiència en la gestió d’un restaurant ‘slow food’ certifica que l’Enllaç permetrà simplificar les operacions de compra. “Ara no tens una compra simplificada perquè en la gestió fas, la comanda la reps, la comproves i si ho tens tot unificat en una central de compres, aquesta feina se simplifica. Si no, ho has de fer com unes deu vegades amb la dificultat que has de mantenir l’estoc al teu magatzem. L’Enllaç, per tant, farà de magatzem”, ha assenyalat.

Els consumidors de l’Enllaç podran ser col·lectius, hospitals, menjadors socials, escoles, geriàtrics, també grups de consum, i sobretot s’ha pensat per al sector de la restauració i del comerç. “L’objectiu és que en tres anys puguem abastir la majoria de coses que necessitem per a ús quotidià a un restaurant o a una casa. Comencem amb l’agroalimentació i productes d’higiene”, ha explicat la presidenta.

El grup promotor ha fet propostes de funcionament però els socis intervindran en els criteris de qualitat i preu. Aniran més enllà del certificat ecològic estàndard. “Aquest no té en compte el vessant social de la producció: quant cobra el pagès, quant es paga als treballadors o on es distribueix el producte”, ha apuntat Cecile Thevenot, tresorera del Consell Rector de la cooperativa i promotora des d’Aldover, d’un projecte de permacultura – disciplina per dissenyar projectes de manera sostenible en tots els àmbits i a llarg termini-. “També volem anar més enllà de cara a la sostenibilitat. No es tracta de tenir un impacte neutre al medi ambient i no fenr servir productes químics. Es tracta d’incentivar impactes positius, frenar l’erosió, restaurar els ecosistemes de la regió”. Thevenot parla de “paisatges morts”. “Com en el cas de l’oliva. Els paguen igual si la cullen del terra o de l’arbre. Si es cull de terra, la compacten i eliminen tota mena de vegetació. Maten la biodiversitat del territori i es degrada. Volem canviar aquest impacte per regenerar la terra i les relacions amb ella”, ha explicat.

El vessant social s’ha d’acabar d’establir amb criteris consensuats. “No seran criteris que fixin limitacions”, ha assegurat la tresorera. S’emmirallaran en sistemes de projectes com Pam a Pam, que afavoreixen, promocionen i prioritzen les bones pràctiques en favor del medi ambient, i es penalitzen, “en certa manera” les pràctiques amb impactes negatius. Aquests criteris es recolliran sota el segell de confiança participativa #SomEbre, que certificarà la producció respectuosa, amb certificat ecològic o sense.

El projecte està apadrinat pel restaurant Antic Molí, d’Ulldecona, que compta amb una estrella Michelin. L’objectiu és començar a vendre producte en el primer trimestre d’enguany i s’estan donant a conèixer arreu per diferents municipis de les Terres de l’Ebre així com a les principals fires i mostres del territori. El radi de venda són les Terres de l’Ebre tot i que comercialitzaran fora el producte identitari del territori, com els cítrics i l’oli, entre d’altres.

L’Enllaç ha apostat per aprofitar, a través d’un lloguer, d’algunes de les infraestructures en desús de la cooperativa de l’Aldea. “La cooperativa de l’Aldea es va fer molt gran i va patir una important fallida. “Està recuperant-se i retornant els diners als impositors, però tenen una gran infraestructura de càmeres, de traspàs de palets, sales d’assemblees, vam creure que ajudaria la seva ubicació. Era un bon lloc perquè l’Ajuntament de l’Aldea ens dóna suport al projecte”, ha explicat Marc Pubill, coordinador de la cooperativa l’Enllaç. La cooperativa no té ànim de lucre. Els beneficis es retornaran a la cooperativa per inversions, promoció i educació en iniciatives socials. També donaran un cop de mà a la recuperació de la cooperativa de l’Aldea.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -