14.3 C
Amposta

Va de porcs

Quan es converteix la caça esportiva en una eina pel control de la població dels senglars com fa la Generalitat és necessari establir un objectiu clar i acceptable per tots els interessats

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A Catalunya la població dels porcs senglars supera la xifra dels dos-cents mil animals el doble que ara fa vint anys i gran part d’ells es troben concentrats a diferents punts de les comarques de Girona i Tarragona, sent els incidents amb aquests animals cada vegada més freqüents, des de l’agressió a persones, afectacions a l’agricultura o els accidents de trànsit a causa de les topades amb aquests animals. Només el 2021 hi varen haver gairebé cinc mil accidents, m’entres que les afectacions a l’agricultura amb pèrdues del 15% són greus i segons els pagesos és perquè s’està superant el llindar d’animals per metre quadrat a tot el territori. Els experts en el tema ens diuen que se’ls ha de tractar com animals salvatges no els hi hem de donar menjar i menys acostar-nos-hi. Des de fa temps no paren de créixer els incidents amb porcs senglars que cada cop és més habitual veure’ls menjant en contenidors o simplement passejant pels carrers acte pel fet que han perdut la por a les persones, això passa per la superpoblació que tenim a Catalunya. Amb l’arribada de la pesta porcina africana i en contra del que puguem pensar s’originaria del nord-est europeu sense conseqüències pels humans i que afecta porcs domèstics i senglars a uns nivells del 100% de mortalitat.

Aquests són els motius que ha dut a la UP a demanar l’emergència Cinegètica per aturar els danys a la fauna i als conreus de les Terres de l’Ebre i la resta de Catalunya. Segons la Llei 2/2014 de 27 de gener, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic en la disposició vint-i-tresena permet als directors dels serveis territorials competents en matèria de caça, Acció Climàtica, declarar l’emergència cinegètica en una comarca o àmbit territorial quan es produeix una gran abundància d’individus d’una espècie cinegètica o no protegida que resulti perillosa o nociva per les persones i per evitar d’anys a l’agricultura, ramaderia, espècies protegides, terrenys forestals i declarar quan es compleixin els llindars establerts en la resolució anual de vedes de cada temporada i en zones on les mesures adoptades fins al moment no hagin minimitzat els danys. Els llindars d’acord amb la resolució de vedes són, porcs senglars abundàncies mitjanes a l’hivern superiors a vuit porcs per metre km² censades directament o estimades d’acord amb les estadístiques de captures de la darrera temporada, actualment no hi ha activada cap emergència cinegètica a Catalunya.

Programes de control de cabanes faunístiques n’hi ha al país amb el nom de control ètic, sense haver d’intervenir les armes, que dona resposta a la preocupació dels ciutadans tant en el control de la superpoblació com de respecte vers la natura i la biodiversitat, després d’aquests tractaments el primer any s’obtenen uns resultats entre el 20 i 30% que després de quatre anys s’enfila al 80%, més efectivitat impossible. Aquest programa de control ètic de moment funciona amb coloms i el projecte consisteix en la distribució de grans de blat demoro amb nicarbazina, una substància inhibidora de la capacitat reproductora dels coloms que els hi produeix una infertilitat reversible. No cal donar la confiança als caçadors per tenir la cabana de senglars controlada, tenint el control els caçadors han demostrat que cada any tenim més individus en provocar la mortalitat que és la suma de la depredació, la caça i les malalties en un sentit ample, aquest desequilibri permanent entre els reclutaments i la mortalitat condueix a la sobreabundància d’individus i més contaminació de plom al territori. La Generalitat busca mesures fàcils de control en la direcció equivocada o amb propostes arriscades com donar 50 Euros per cada porc caçat, la solució és el control ètic ja sigui amb la gàbia americana que han preparat els forestals per agafar senglars o amb la solució anterior, canviant la nicarbazina pel producte que s’ajusti al senglar i faci el mateix efecte es controlarien els senglars de forma ètica i respectuosa pel medi ambient i la seva diversitat. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -