14.3 C
Amposta

Una enquesta feta a la Ribera d’Ebre, revela que l’homofòbia és ben present a la feina

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

F.R.- El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va presentar ahir la diagnosi de la realitat del col·lectiu LGBTI a la comarca, realitzada a partir dels qüestionaris que han contestat 165 persones de la Ribera, entre els quals personal laboral dels ajuntaments i del mateix Consell Comarcal. Dels enquestats, 34 pertanyen al col·lectiu LGTBI riberenc.

L’objectiu és redactar i aplicar un Pla LGBTI a la comarca, que doni visibilitat i permeti oferir una primera atenció a aquest col·lectiu a la Ribera, sense que s’hagin haver de desplaçar-se fora del territori. Per això s’ha fet aquest treball previ, per conèixer les vivències, aproximar-se a experiències i saber les opinions que té el personal de l’administració local, amb la mirada posada a aprofundir en reptes en àmbits específics que permetin treballar per la igualtat de gènere a la comarca, i específicament en polítiques LGBTI. Les enquestes, majoritàriament, han estat contestades per persones d’entre 18 i 50 anys (131), mentre que la resta són menors de 18 anys (5) i majors de 51 (29).

A l’enquesta per començar a redactar el Pla d’Acció s’han tractat diversos temes on el col·lectiu LGTBI es pot veure més afectat o viure situacions de desigualtat o discriminació, abordant preguntes en àmbits específics com són l’ocupació, l’educació, l’oci o l’esport, però també aprofundint en el context territorial i demogràfic de la comarca, els serveis disponibles a l’abast del col·lectiu, i preguntant sobre la visibilitat, la participació i la informació disponible, i l’atenció quant a diversitat cultural i religiosa i també pel que fa a les relacions amb les persones.

Un dels aspectes que poden preocupar el col·lectiu LGTBI és el fet de trobar feina. En aquest sentit, però, en la diagnosi realitzada, el 94% de persones LGTBI afirmen no tenir o haver tingut cap problema a l’hora de trobar feina. D’altra banda, però, el 55% de les persones que formen part del col·lectiu, no parlen amb naturalitat d’aspectes de la seva sexualitat i identitat de gènere a l’entorn laboral. I el 21% de les persones que han respost l’enquesta del col·lectiu LGTBI diuen que han patit alguna discriminació per motiu d’expressar la seva afectivitat o la seva identitat de gènere. També entre les conclusions de l’enquesta s’assenyala la necessitat de donar eines i formació pràctica, i fer més difusió de la realitat LGBTI.

El conseller comarcal d’Acció Social, Josep Maria, es mostra satisfet pel treball que s’està fent: en aquesta trobada “han participat gent de molts sectors: administració local, Salut, Educació… Gent de pobles petits, som una comarca rural i per tant la pressió social és més gran. Cal un treball conjunt per normalitzar les persones LGBTI, aturar conductes d’agressió o persecució, i que ningú s’escandalitzi. S’han de fer aflorar situacions, cal prevenció per combatre els casos de discriminació”. A la trobada d’ahir es va parlar de prevenció, de donar suport a les persones i d’intervenció, també d’acompanyament des del Servei d’Atenció Integral (SAI) posat en marxa fa mesos a la comarca, quan per exemple una persona LGBTI ho hagi de comunicar a la família, ja que segons els enquestats és en l’entorn familiar on hi ha una major problemàtica de cara a acceptar la identitat sexual. “Es necessita suport per assumir i normalitzar” aquesta realitat, també a la comarca, diu Sáez.

Actes institucionals i activitats de conscienciació

El Consell realitza diverses activitats per donar visibilitat a aquest col·lectiu. Així doncs, a més del SAI, des d’aquesta legislatura els dies 17 de maig i 28 de juny es penja la bandera de l’Arc de Sant Martí al balcó del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i s’organitzen els respectius actes institucionals. També es fan tallers de diversitat sexual als alumnes de 1r d’ESO, es treballa amb una maleta de contes a primària amb contes coeducadors i es fan xerrades a través del projecte ‘Kant per la igualtat’.

Tanmateix, s’han proposat diverses actuacions per fer visible la realitat LGTBI, com fer activitats de tutoria, mostrar als alumnes de secundària els diferents contes existents al mercat on es tracta aquest tema o, durant el dia internacional de gais i lesbianes, fer una concentració. I el Consell Comarcal es participa en un projecte del Departament de Treball, amb la realització d’un cartell per donar visibilitat a la diversitat sexual i de gènere.

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -