14.3 C
Amposta

Un estudi apunta que hi ha més trombosis entre infectats per covid que entre vacunats

Investigadores de l'IDIABJGol compara les taxes d'incidència amb les taxes observades abans de la pandèmia

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un estudi de l’IDIABPJGol ha conclòs que les persones amb covid-19 van tenir més esdeveniments trombòtics que els que es van donar entre persones que van rebre les vacunes de Pfizer i AstraZeneca contra la malaltia. L’estudi compara les taxes d’incidència d’aquests esdeveniments després de la vacunació i després de la infecció amb les taxes observades entre la població abans de la pandèmia. Els resultats mostren 313 casos de tromboembolisme venós en els primers 21 deis després d’una primera dosi de Pfizer, per sobre dels 264 esperats. Tot i això, en les persones infectades amb covid, les taxes van ser 10 vegades més altes del que s’esperava: 630 casos enfront dels 61 esperats.

Els casos de tromboembolisme venós després d’una segona dosi de Pfizer i després de la primera d’AstraZeneca van ser inferiors o igual als esperats.

Les taxes de tromboembolisme arterial després de la vacunació també van ser similars a les taxes esperades en el cas de les dues vacunes però en les persones amb covid van ser 10 vegades més altes del que s’esperava. En concret, 683 casos observats enfront de 165 esperats.

Pel que fa a la trombocitopènia, després de la primera i segona de Pfizer i la primera d’AstraZeneca es van observar entre 1,3 i 1,5 més de casos de l’esperat. En canvi, entre els infectats amb covid van ser 5 vegades més casos (2.470 enfront de 560 esperats). A més, les persones amb la malaltia van tenir 12 vegades més casos de tromboembolisme venós amb trombocitopènia i cinc vegades més casos de tromboembolisme arterial amb trombocitopènia del que s’esperava.

Elena Roel, una de les principals investigadores de l’estudi, ha conclòs que els resultats mostren que les vacunes contra la covid-19 tenen un perfil de seguretat similar. En canvi, les taxes d’esdeveniments trombòtics van ser molt superiors a l’esperat en les persones amb covid-19.

Una de les coordinadores del treball, Talita Duarte-Salles, ha afegit que reforça la importància de la vacunació contra la covid com a eina cabdal en la prevenció dels efectes adversos de la malaltia.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -