14.3 C
Amposta

Turisme sostenible

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El turisme és un model atractiu per als polítics que dirigeixen municipis que tenen costa, en el nostre territori n’hi tenim uns quants, i una manera de rebre un extra d’ingressos a causa de la riquesa de la costa Mediterrània que la fa atractiva per al turisme, en els darrers anys han acollit el 30% de turistes amb unes bones repercussions per al territori com llocs de treball o uns ingressos del 7% del producte interior brut. Aquest tipus de turisme és el de masses basat en la gran quantitat de gent que mou, ja que els seus marges de benefici són molt petits amb una oferta homogènia i estàndard. Model turístic totalment oposat al concepte turisme sostenible.

“La massificació afecta en gran manera la disponibilitat de recursos dels pobles com excessius consums d’aigua o al sanejament de les aigües residuals”

Aquest model de turisme ha portat a la Ràpita a remodelar el seu port fent un calat més gran perquè hi puguin atracar vaixells amb més capacitat per transportar turistes. Aquest tipus d’activitat massificada provoca agressions al medi i un gran impacte ambiental posant en perill la flora, fauna, paisatges o l’aigua. És un model basat en un consum indiscriminat de sòl i concentra la seva oferta en l’espai i el temps fent que la capacitat del territori no el pugui gestionar.

Aquest turisme no sempre és compatible amb els objectius de protecció de la natura, per aquesta qüestió cal que els que vulguin aquest tipus de turista facin un pla de compatibilitat per tenir àrees obertes als turistes i àrees d’ús restringit. La massificació afecta en gran manera la disponibilitat de recursos dels pobles com excessius consums d’aigua o al sanejament de les aigües residuals que per les oscil·lacions de turistes que poden rebre no el tenen dimensionat. L’ONU medi ambient ha fet un informe que diu que en la temporada alta del turisme els residus marins augmenten més d’un 40% i junt amb els grans desenvolupaments turístics d’aquest tipus massificat altera totes les dinàmiques dels ecosistemes marins.

Les autoritats locals tenen un paper fonamental per reconduir i canviar-lo a un turisme sostenible i sembla que és la tendència que adopten cada vegada més municipis. Les polítiques de desenvolupament sostenibles són aquelles que posa’n al mateix nivell les necessitats socials, ambientals i econòmiques per integrar el respecte al medi assegurant la supervivència de tots recursos naturals i és un turisme que ha de ser acceptable ecològicament, equitatiu des de la perspectiva social, ètica i viable econòmicament per als ciutadans. Cal tenir clar que el turisme de masses no és una opció per la gran petja de carbó que deixa i els residus que després s’han de gestionar. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -