14.3 C
Amposta

Tot a punt per a l’Eufònic més internacional, més femení i més reflexiu

L'onzena edició del festival d'arts sonores i visuals tindrà nous escenaris a la Ràpita i cinc subseus al territori

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Eufònic, el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre torna amb tota la seva vitalitat i poder per revolucionar el final d’estiu ebrenc després de dues edicions “contemplatives” i sense actuacions a les nits. L’onzena edició ha programat 65 propostes, entre concerts, DJ’s, instal·lacions artístiques, performances o tallers. Com ha destacat el director d’Eufònic, Vicent Fibla, el 2022 és el programa més internacional, més femení i amb més preguntes i reflexions llençades de l’art contemporani i avantguardista. El festival tindrà nou escenaris a la Ràpita – s’hi estrena l’edifici del Matadero- i cinc subseus a Tortosa, Amposta, Miravet, Roquetes i Ulldecona.

L’Eufònic, el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre es reparteix enguany en dos caps de setmana i cinc subseus, però el pes de la programació es farà del 25 al 28 d’agost a la Ràpita, epicentre del festival. És la onzena edició i compta amb el programa més internacional i més femení.

Del 10%-15% d’artistes internacionals s’ha passat al 25%, “amb el que complica això per la mobilitat entre països”, com ha assenyalat el director Vicent Fibla. “Hem fet coincidir propostes que teníem acumulades de les edicions de la pandèmia, on tot ha sigut més minso i ara ha pogut explotar per tirar-ho endavant”, ha contat. En aquesta onzena edició, la paritat s’ha trencat enguany en favor de les dones artistes. Hi ha moltes propostes “en clau de dona”.

Eufònic ofereix sempre propostes d’impacte, revolució i transformació i ho fa enguany amb molta reflexió sobre el canvi climàtic. La mateixa avantguarda es repeteix en el programa musical, amb els estils més punters d’arreu del món i fins i tot revisitacions del folklore o el flamenc, la tradició “reinterpretada amb ulls contemporanis”. “La tornada a la normalitat” permet recuperar l’Eufònic nocturn, amb l’escenari del Pavelló Firal de la Ràpita, on cada nit hi haurà actuacions i DJ de l’electrònica i la música de ball.

Preàmbuls

Eufònic 2022 s’estrena aquest divendres amb el Pòrtic Eufònic, tres dies per escalfar motors amb activitats musicals i artístiques gratuïtes com a preàmbul del festival. Serà justament l’experimentació entre electrònica i flamenc d’Arbol & Perrate que donarà el tret de sortida al Museu de Tortosa, on també es podrà veure la instal·lació de Diego Paonessa. Hi haurà una instal·lació sonora al Castell d’Ulldecona, de Fabrizio di Salvo i reConvert, i dos actuacions d’electrònica i poesia al Castell de Miravet, de l’artista nordamericana Ulla Straus i d’Ölivia Musyk, un duo de violí i piano de “sonoritats misterioses” sobre la pèrdua i el dol.

Nous espais a la Ràpita

L’onzena edició de l’Eufònic s’ha presentat al Matadero de la Ràpita, espai que s’incorpora com un dels nous escenaris del festival adaptat per la New Art Foundation que compta amb la col·lecció d’art electrònic més important d’Europa. Magalí Babin & Laura Gonçalves hi mostraran una videoinstal·lació sobre la ramaderia intensiva i la producció de llet; Olivier Henley & Laurent Lévesque hi explicaran la recerca sobre “la biologia digital” un recull de 250 plantes que han identificat en els videojocs creats entre 1997 i 2017; i la Sra. Polaroiska compartirà tres haikus sobre la contemplació de la natura.

Hi haurà 10 instal·lacions artístiques durant el festival, com el de l’artista japonesa-coreana Ryoko Akama que posarà en moviment estris quotidians amb energies invisibles com la calor o el magnetisme; l’ampostí Alfred Porres que ha creat una campana amb casquets de llautó dels cartutxos dels caçadors del Delta; o la del combo format per l’artista ambiental Maya Mouawad i el compositor Cyril Laurier, que presentaran ‘Rising’ a l’aire lliure, una instal·lació lumínica al voltant del canvi climàtic i projecte guanyador de la Beca Pierre Schaeffer organitzada per l’entitat francesa La Scam.

ACN

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -