14.3 C
Amposta

“Tasta la cultura de l’Ebre”, una experiència per conèixer a Santa Bàrbara la cultura tradicional de l’oli les oliveres

- Anunci -spot_img

El més vist

- Advertisement -

Torna a Santa Bàrbara una nova edició de “Tasta la cultura de l’Ebre”. En aquesta activitat de turisme experiencial es podrà gaudir del conreu de l’olivera, s’explicarà els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià i, en concret, de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del segle XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre.

Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dona peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, es podran degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Espais que es visitaran

a) Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

b) Camps d’oliveres. Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.).

c) Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara. En les instal·lacions de les dues almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia. En aquesta edició la Cooperativa Agrícola del Camp explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.

Horaris i entrades

L’activitat “Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana” es realitzarà els dissabtes al matí d’11 a 14 hores, els dies 19 i 26 de novembre, 7 de desembre i 14 i 28 de gener.

L’experiència turística té un cost de 6 euros per persona, per als menors de set anys és gratuïta, atès que es vol dirigir a un públic familiar i de grups. Podeu trobar més informació a la web museuterresebre.cat, i es pot fer la reserva a través d’ebreticket.cat.

Aquesta activitat està organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Santa Bàrbara. Per més informació podeu trucar als telèfons 658 998 721 o 977 719 136.

Cartell Tasta la Cultura de l’Ebre 2022

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -