14.3 C
Amposta

S’inicia la retirada de les palplanxes al pantà de Flix, punt final de la descontaminació

La ministra Teresa Ribera destaca l'inici de la retirada de les planxes de confinament com "un dia alegre i satisfactori"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha visitat el pantà de Flix on dilluns començaran les obres per desmuntar les planxes de confinament de la zona descontaminada. Es culmina així un procés que s’ha allargat prop de dues dècades, “l’obra de restauració ambiental més important de Catalunya, per la singularitat i per inversió”, com ha recordat l’alcalde Francesc Barbero. Ribera ha destacat que “és un dia enormement alegre i satisfactori”. Com ha detallat Mario Araus, gerent d’explotació d’Acuamed, els pròxims mesos s’aniran retirant les palplanxes molt a poc a poc. Es farà una petita obertura per on fer circular l’aigua dins la zona confinada mentre la CHE, l’ACA i Acuamed faran controls constants d’afectacions a l’Ebre.

Aquest dijous a la tarda, davant de la ministra Teresa Ribera, els operaris han aixecat la primera palplanxa de la zona confinada de l’embassament de Flix (Ribera d’Ebre), una escenificació de les feines que començaran dilluns i que es preveu que s’allarguin fins a l’estiu. Serà un procés lent, minuciós i controlat, com s’ha fet, segons la ministra, durant tot el procés de descontaminació. “Acabem, per fi, amb un resultat que és enormement satisfactori i important”, ha destacat Ribera.

La ministra ha assegurat que amb l’aixecament del circuit de confinament, de les palplanxes, es farà l’última “feina simbòlica i representativa” de tot aquest procés, un “desafiament tècnicament molt complex”, que va començar fa més de quinze anys, i que ha patit “moltes vicissituds tècniques i judicials”.

Per acabar-li, cal aixecar i retirar el recinte de confinament, d’on es van retirar 73.322 metres cúbics de llots tòxics, segons les dades d’Acuamed, i on s’han depurat prop de 3.300.000 metres cúbics d’aigua –fins a tres vegades el volum del recinte descontaminat-. “Als punts més crítics amb càrrega de contaminació hem treballat els últims quatre anys perquè, quan semblava que les coses estaven raonablement bé, les anàlisis de laboratori van demostrar que no era així, i calia seguir treballant per evitar riscos d’expansió dels metalls pesants”, ha apuntat Teresa Ribera.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, encapçalen la comitiva que ha visitat la zona descontaminada del pantà amb la primera palplanxa aixecada per una grua al fons. ACN

Barreig “gota a gota”

Les palplanxes es retiraran amb grues i es carregaran en una barcassa per transportar-les. Dilluns es faran les dues primeres obertures al recinte confinat, una a l’extrem aigües amunt i una altra a l’extrem aigües avall, per crear “circulació d’aigua dins de la zona”. Durant els dies posteriors es faran nombroses anàlisis d’aigua en diferents punts de control per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), de l’empresa Tragsa, i amb un seguiment continuï del nivell de mercuri per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). “Volem tenir tres o quatre dies de confirmació que no hi ha res ni cap afectació a l’Ebre”, ha remarcat Mario Araus, gerent d’explotació d’Acuamed. Si les analítiques són correctes, s’ampliarà una mica l’obertura del recinte confinat, i es tornaran a fer més controls. Així, fins a arribar a una obertura de quatre o cinc metres a les dues puntes del recinte.

“Llavors ja hi haurà suficients analítiques per confirmar que no hi haurà afectacions aigües avall”, ha contat Araus. Es preveu que això s’aconsegueixi a finals de febrer o principis de març i després “s’incrementarà el ritme” de retirada per acabar-la a l’estiu. El gerent ha recordat que ha calgut depurar l’aigua fins a tres cops i que la qualitat exigida ha estat molt gran. “Els nivells d’afectació permesos són molt restrictius i esperem que no hi hagi cap problema”, ha remarcat. Si es detecta alguna anomalia, el pla és “parar i estabilitzar”. “El cabal de sortida de l’aigua al riu serà com a molt d’1 m3/s i l’Ebre té ara un cabal de 170 m3/s. L’aigua té unes condicions molt bones i esperem que no hi hagi res”, ha afegit.

Passar pàgina

Per a Flix, l’actuació de desconfinament de la zona contaminada per l’empresa Ercros a l’embassament “és una bona notícia” que permetrà “passar pàgina i posar a zero el comptador ambiental”. L’alcalde Francesc Barbero ha recordat que culminar la descontaminació del pantà també és positiu per a tot l’Ebre català, pel “punt negre” que desapareix i que amenaçava subministraments d’aigua de boca i rec.

El batlle ha defensat que l’actuació ha de ser “un exemple” pel fet que es va apostar per invertir molts diners (150.000.000 euros) “en fer coses ben fetes mediambiental”, i que això és possible “si hi ha voluntat i persistència”. “És un dia històric. Crec que avui no abusem de l’adjectiu”, ha defensat l’alcalde.

L’Ajuntament de Flix ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica que es continuï executant el Pla de Restitució que anava vinculat, però no lligat, a la descontaminació del pantà. “És un tema que continuarem reivindicant, és un deute pendent”, ha dit Barbero. El consistori també ha demanat la cessió dels edificis que es van construir per a l’actuació d’Acuamed, que el Ministeri té a bé de concedir segons ha avançat Ribera. També s’ha demanat a la ministra que es mantingui el moll creat per treballar en la descontaminació, que serà un nou accés “al riu de dalt” i que es reobri el canal de navegació i la resclosa de Flix.

Informe ambiental del Castor

Ribera també ha dit que està a punt de sortir la declaració d’impacte ambiental de la proposta feta a Enagás per segellar definitivament els pous del projecte Castor i “l’aixecament de la infraestructura”. Teresa Ribera ha dit que confia que “sigui aviat” que es pugui retirar la plataforma marítima.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -