14.3 C
Amposta

“Ser pares per nosaltres significa un gir de 180 graus en positiu”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Àfrica Valls i Sergio Olivares són una parella de Jesús que després de ser pares van reflexionar sobre la importància de fer un canvi de mentalitat pel que fa a la manera de consumir i de cuidar el planeta, per això van decidir engegar el projecte ‘Maternitat i paternitat sostenible a les Terres de l’Ebre’, una iniciativa d’intercanvi que té l’objectiu d’allargar la vida útil de tota cosa material relacionada amb la maternitat.

La redacció d’Imagina Ràdio hem pogut parlar amb ells er conèixer el projecte i també la part més personal d’aquesta parella de Jesús.

-Primerament, per a la gent que no us coneix, qui són Àfrica i Sergio?

Àfrica i Sergio són els pares d’Ares; infermera i mestre d’educació física respectivament, de 33 i 37 anys, que tenen l’esperança de deixar un Planeta millor a les pròximes generacions.

Foto: Cedida


-Que és i com va sorgir la idea de començar el projecte de Maternitat i Paternitat Sostenible?

Vol ser una xarxa d’intercanvi, altruista i sense ànim de lucre, de productes relacionats amb la maternitat i la criança per tal de generar un canvi de mentalitat en la societat cap a la manera de consumir: reutilitzar, consumir coses de segona mà, reciclar, donar més vida útil a tot allò que queda nou o pràcticament nou. La idea sorgeix d’una crisi existencial per la que jo, Àfrica, transito derivat del fet de ser mare. De sobte, començo a mirar el món des d’una altra perspectiva. Des d’una mirada de por i culpabilitat de pensar a quin lloc havia portat a la vida a la meva filla. La Guerra d’Ucraïna i el canvi climàtic eren els dos punts on transitaven els meus pensaments. Així i amb l’empenta de Sergio, va prendre força la idea d’aquest petit projecte que feia temps que em rondava pel cap.


-Vau haver de fer un canvi de mentalitat molt gran per emprendre un projecte així, com va ser el procés? Us va costar als dos per igual?

El canvi de mentalitat en sí, no ens va costar perquè quan veus l’impacte tan negatiu que tenen les accions de la humanitat sobre el Planeta, el canvi simplement sorgeix acompanyat d’un despertar molt conscient de la situació. El que sí costa és trobar les alternatives als envasos de plàstic, per exemple. Igualment, pensem que el canvi no és dóna d’un dia per l’altre. A casa, a mesura que se’ns van acabant les coses, busquem aquella alternativa més sostenible i, sovint, això també passa per fer un pas enrere i tornar a redescobrir l’art de crear i cuinar coses fetes a casa. I això té una doble cara, la sostenibilitat i menjar més sa perquè saps el què menges. Creiem que hem anat molt a una i de la mà amb el canvi.


-Un projecte sincer i creat des de la simplicitat. Que preteneu en aquest projecte?

Pretenem un canvi realment. Sovint, la societat té aquests prejudicis de que reutilitzar és de tenir menys recursos econòmics, i al fi i al cap, reutilitzar hauria de començar a ser el camí i la manera de funcionar, ja que hem de tenir en compte que cada cosa nova què comprem serà un residu més existent.


– Creieu que al territori estem prou conscienciats sobre el tema?

En general, a totes les societats falta consciència sobre la sostenibilitat i el Planeta. Vivim com si tinguéssim un altre Planeta Terra disponible per quan aquest s’esgoti i hem de començar a ser radicals en cada petita acció que fem en el nostre dia a dia. Posar consciència i buscar alternatives perquè n’hi ha. Així que contestant a la pregunta, pensem que falta molt de camí per fer en el nostre territori i arreu.


– Trobeu a faltar més projectes com el vostre que ajudin a “reeducar” a la societat?

Sí, però quan comences a buscar i a investigar una miqueta, es troben projectes molt bonics i interessants! I això dóna esperança!


-La petita Ares és l’origen i el motiu d’aquest projecte, que significa ser pares per a vosaltres?

Sense dubte ella és l’origen i el motiu d’aquest projecte. De ben segur, si ella no hagués nascut no haguéssim arribat a aquest punt d’inflexió en les nostres vides. Ser pares per nosaltres significa un gir de 360 graus en positiu. Deixes enrere el teu “jo” per pensar i implicar-te en un “ella” al 100%.

Foto: Cedida


-Com es pot participar en aquest projecte?

Ara per ara, la manera de funcionar és una mica simple, ja que actualment no disposem de cap lloc on poder recollir les donacions i crear un punt de trobada de recollida de productes. Aprofitem per fer una crida a ajuntaments i associacions per a la cessió altruista d’un espai per poder fer-ne l’emmagatzematge. Així que, estem fent d’intermediaris entre la persona que dóna i la que rep. Mitjançant el nostre correu electrònic (maternitatsostenible@gmail.com), la gent es pot posar en contacte per enviar les fotos dels productes que dóna, de manera que nosaltres els pengem a la web (https://sites.google.com/view/maternitatsostenible) i també es poden posar en contacte quan algú està interessat amb alguna cosa. També anem publicant a l’instagram totes les novetats que tenim (@maternitatsostenible).


-Quines mancances creieu que tenim a les Terres de l’Ebre? (En general)

Creiem que som un territori ric en molts aspectes. Pensem que som uns privilegiats de viure al punt geogràfic on estem, tot i estar una mica oblidats per la resta de Catalunya. Sovint, ens hauriem de potenciar més nosaltres mateixos arreu i cuidar-nos més com a territori i societat.


-Per últim, com som una ràdio musical ens agradaria saber quina és la vostra cançó preferida i perquè

Més que cançó preferida en sí, diriem que una mica té a veure amb la nostra història. És la cançó de Melendi ¨Destino o Casualidad¨. Nosaltres ens vam retrobar 10 anys després d’haver tingut una “aventureta”, just quan la pandèmia estava en plena ebullició.

Redacció- Xavi Llambrich

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -