14.3 C
Amposta

Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC defensen el valor excepcional de les oliveres mil·lenàries al Parlament

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dijous 4 de juliol, Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC van comparèixer a la Ponència del Parlament que ha d’elaborar l’Informe sobre la Llei de protecció d’oliveres monumentals a Catalunya. Anteriorment havien parlat amb una delegació del Síndic de Greuges de Catalunya, la qual va veure que era urgent tramitar la llei i fer una moratòria d’arrencades d’oliveres al territori. Agafant el compromís d’adreçar-se als departaments de Territori i Agricultura per a que es prenguin mesures ràpides i fermes per aturar amb la màxima immediatesa l’espoli d’aquest patrimoni natural.

La Proposició de Llei va ser sotmesa a debat, el dia 4 de juliol, en el que Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC vam defensar la protecció del Paisatge de l’oliverar com a mitjà de vida d’una població rural que està disminuint en un territori on no són viables altres tipus de conreus, per ser rocallós i de secà. Comunicant que si desapareix l’olivar quedaria un paisatge desèrtic. Van insistir en buscar fórmules en el sector de l’oli per seguir l’exemple del Priorat amb el vins, i que el pagès es pugui guanyar la vida i puga conservar estes oliveres que han sigut conreades per la seva família, segurament durant segles.

Pel que fa al contingut concret de la llei, Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC consideren que: “les formes a l’hora de presentar la llei no han estat encertades per part del grup socialista”. A més, exigeixen que la llei ha de defensar els pagesos i garantir que aquests “puguin viure del cultiu de l’olivera en condicions dignes”. Demanen que les mesures s’ajustin al valor excepcional que tenen aquestes oliveres: un valor tant històric com cultural provinent de paisatges, història i entorns únics.

Finalment, defensen que la protecció de les oliveres no es pot fer de manera aïllada sinó que és necessària una visió de “paisatge històric”, ja que representen un testimoni arqueològic i natural de la història agrícola del territori. Així que, consideren que cal protegir les finques que tinguin com a mínim el 20% d’exemplars monumentals.

Redacció – V. Ll

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -