Opinió

Salvem lo Monstià

Batiste Forcadell

Existeixen des de fa més de 1000 anys, arbre mediterrani per excel·lència, introduïts, segurament, pels antics grecs o romans a la península Ibèrica. Amb la seva majestuositat, noblesa i bellesa guiaven als viatgers, comerciants i soldats que circulaven per la Via Augusta. Amb el seu color verdós il·lustraven els camps i les garrigues del litoral Mediterrani. Existeixen infinites varietats, per exemple, a la Terra Alta, tenen l’empeltre, al Montsià i al Baix Ebre: La Farga, el Morrut i el Sevillenc entre altres. Però, sens dubte, la reina de totes és la Farga d’Arió.

El cert és que aquestes oliveres mil·lenàries formen part del nostre patrimoni històric, cultural i vegetal. Tanmateix, algú va decidir que foren béns de comerç i llavors començà uns dels crims i espolis més grans contra el patrimoni ebrenc i en particular de la comarca del Montsià. Incomprensiblement, l’espoli d’oliveres mil·lenàries no s’atura. Mentre les administracions públiques han tardat a reaccionar i aprovar lleis per evitar aquest crim, qualsevol mercader sense sentiment pot anar a qualsevol finca i per uns milers d’euros té el dret d’arrancar-la i comerciar amb ella com si fos un objecte de “mercadillo” del dissabte de matí.

Per sort, un grup de gent anònima, que s’estima el territori i coneix el valor sentimental i patrimonial d’aquestes oliveres creen la Plataforma Salvem el Montsià. El seu objectiu és ben clar, evitar que mercenaris sense ànima manlleven un patrimoni de les nostres terres que fa més de 1000 anys que ens fan companyia. A aquesta gent i a la seva lluita de defensa de les nostres oliveres mil·lenàries els hi dedico la lletra “rebesnéts del tio Canya” d’una rapera valenciana, Tesa, compromesa amb totes les batalles de defensa de la mare Terra.

Batiste Forcadell

Des de la República dels Alfacs

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close