EbreNotícies

S’agreuja l’extinció de l’àguila cuabarrada al Delta per les torres de tensió

Un dels casos més preocupants és el de l’àguila de cua barrada, una espècie autòctona i amenaçada, de la qual només hi ha 75 parelles a tota Catalunya, 25 d’elles a les Terres de l’Ebre. 

Redacció.- Les línies elèctriques de mitja tensió provoquen l’electrocució d’aus de gran envergadura a la zona de la Plana, a Baix Ebre i Montsià, afectant les espècies protegides del territori, segons declara el cap dels Agents Rurals de les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia.

Els animals protegits més tocats per aquestes electrocucions corresponen als rapinyaires diürns com l’àguila marcenca, l’àguila daurada, l’àguila cuabarrada, els milans, així com els rapinyaires nocturns com el duc, qui pateix moltíssimes baixes per les torres de tensió.

Gairebé el 61 per cent de les víctimes són rapinyaires, segons els Agents Rurals, i el 12 per cent restant, cigonyes. És a dir, 3 de cada 4 aus mortes estan protegides.  També són afectades per electrocució aus més comunes com les gavines o els corbs.

Àguila de cua barrada

Un dels casos més preocupants és el de l’àguila de cua barrada, una espècie autòctona i amenaçada, de la qual només hi ha 75 parelles a tota Catalunya, 25 d’elles a les Terres de l’Ebre. Durant els últims anys, 15 d’aquestes aus han mort electrificades en el territori, sent les torres elèctriques la principal causa de mortaldat no natural i dificultant la seva conservació.

Garcia comenta que les planes d’oliveres com les de Santa Bàrbara, La Galera o Ulldecona són els indrets més perillosos per dos factors. Primer, perquè són zones de monocultiu i les aus troben molta alimentació, caçant els conills que s’han multiplicat per aquests cultius – per altra banda, convertint-se en aliats dels pagesos per la seva faena depredadora-, i segon, perquè les torres superen l’alçada dels arbres i resulten un lloc atractiu per a posar-se.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close