MúsicaNotícies

Rosalía publica el seu primer tema en català

‘F*cking Money Man’, una cançó dividida en dos actes amb un vídeo a la xarxa

Fa poc més de dotze mesos la cantant de Sant Esteve Sesrovires publicava el senzill que va fer-la popular a escala global, Malamente, aquest dimecres ha tancat el cercle presentant la seva primera cançó en català, F*cking Money Man, un tema en dos actes: Milionària i Dio$ no$ libre del dinero, aquest segon en llengua castellana.

Per a la cantant catalana, “un dia vols ser milionària i l’endemà cremar-ho tot”, una dualitat que apareix molt clara a F*cking Money Man, ja que mentre a la primera part diu que només vol “veure bitllets de cent”, a la següent demana que “Déu ens deslliuri dels diners”. Tant la part en català com la que està en castellà estan produïdes pel Guincho, el seu col·laborador habitual, tot i que la segona s’allunya de la rumba per apropar-se al flamenc d’arrel pop del seu disc últim disc, El mal querer (Sony, 2018).

Tot i que la nova cançó de Rosalía és una rumba catalana, no pot discutir-se que s’emmarca, per estètica i per ritme, en l’estil urban, el gènere que engloba les noves músiques urbanes (raptrapreggaeton) de moda a tot el món. La cantant de Sant Esteve Sesrovires és l’artista catalana més destacada d’aquesta escena, i ara s’uneix al petit però selecte grup d’artistes locals que s’han atrevit a fer cançons en català, un fet poc habitual.

Un dels pioners a utilitzar la nostra llengua va ser el grup P.A.W.N. Gang, considerats els primers a fer música trap en català a tot l’Estat. Després vindria una de les grans explosions del gènere, amb l’aparició de la maresmenca Bad Gyal, que va fer dues cançons en català i que mai l’ha abandonat del tot. Finalment, el raper Lildami, un nom molt popular últimament amb cançons com Pau Gasol o La dels Manel, amb sampler d’ Al mar, utilitza el català com a llengua vehicular.

Redacció – J. V.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close