14.3 C
Amposta

Recollida de signatures i suport unànime del Ple per recuperar la consulta mèdic a Riba-roja d’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

“La gent gran som els grans oblidats d’aquesta crisi de la COVID i això que som un col·lectiu especialment vulnerable”. Parla Rosa Mari Alcover, presidenta de l’Associació de Jubilats de Riba-roja d’Ebre, una entitat local que els darrers dies ha impulsat una recollida de signatures al poble per reivindicar que es restableixi la prestació sanitària que hi havia abans del confinament.

Reclamen que els veïns de Riba-roja tornin a disposar de metge durant els matins de dilluns a divendres. I és que arran del tancament del consultori local, hi ha molts jubilats que han de desplaçar-se al Centre d’Atenció Primària (CAP) de Flix, i això “està provocant mal estar i angoixa a la gent gran, especialment entre aquells que viuen sols i tenen problemes de transport”, diu el secretari dels Jubilats, Carles Consola.

“Molta gent no té mitjans per desplaçar-se i allí a Flix, a més, hi ha una acumulació de gent també d’altres pobles que fa incrementar el risc de contacte amb altra gent”, diu Beltran Franquet, també jubilat, que afegeix que “es pot arribar a entendre que es prenguin mesures per la pandèmia però que arribin fins al punt de tancar el consultori i deixar-nos sense metge ni infermera, no”.

La gent gran, especialment vulnerable

L’envelliment de la població és un factor clau en tot aquest conflicte: “El 60% dels gairebé 1.200 habitants de Riba-roja tenen més de seixanta anys, i se senten desatesos. “Ens sentim molt perjudicats, sobretot els més vells que viuen sols”, afirma Luz Puig, mentre signa la petició, i afegeix: “Per una persona gran la relació amb el seu metge és molt important, sobretot si no estàs en una residència i vius sol”.

En una setmana han recollit ja 300 signatures, les quals han lliurat a l’Ajuntament de Riba-roja perquè al més aviat possible faci extensiva aquesta petició a la direcció territorial i al departament de Salut de la Generalitat. Desaproven i xoquen frontalment amb el canvi cultural que proclama el Govern en la situació actual: menys hores d’atenció als consultoris locals i potenciar l’atenció domiciliària, telefònica i per internet. “Creuen de debò que una persona gran contactarà i serà atesa pel metge a través d’internet o per telèfon? Hem lluitat i treballat molt per tenir una bona assistència sanitària ara que som grans. Als pobles ens sentim abandonats”, comenten els jubilats entre ells.

Acord unànime del Ple

Des de l’Ajuntament es desconeixen les intencions polítiques davant els canvis que es donen cada setmana, i se sumen a les peticions dels seus veïns. Preocupa especialment l’impacte que la situació actual pot tenir sobre la població més envellida i denuncien la falta d’informació per fer front a la nova realitat.

“El COVID no pot ser una excusa per retallar el servei als pobles. Des de l’inici de la desescalada tenim la sensació que les decisions es prenen segons les necessitats de les zones metropolitanes, però molts cops no es te en compte quina és la realitat als pobles del país”, diu l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez. Del mateix parer és el cap de l’oposició, José Luís Aparicio, que denúncia que els darrers anys s’han perdut més de mil professionals a la Sanitat i no es cobreixen les jubilacions: “És penós. Veïns del poble s’han trobat que truques al CAP i quan te l’agafen et diuen que ja et trucarà el metge, i a vegades no ho pot fer el mateix dia. La gent jove està acostumada a les tecnologies i ho viuen diferent, però per a la gent gran aquesta situació és fatal: psicològicament necessiten un acompanyament i el contacte personal amb el seu metge”.

A més de la recollida de signatures, el darrer Ple Municipal va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal Progrés per Riba-roja en la que es reivindica la reobertura del consultori mèdic local i un servei d’Atenció Primària de qualitat.

Les dones, les més vulnerables

Per la seva banda, la regidora d’Igualtat, Maria Franquet, constata com una realitat que “la COVID ha agreujat les desigualtats de gènere durant confinament, també en aquest cas amb la gent gran”, ja que la majoria de veïns de més edat que es troben amb la problemàtica de la falta de metge al poble són dones vídues que viuen soles i ja en la seva època no van poder treure’s el carnet de conduir. I en aquest sentit, considera “súper important l’acompanyament i l’atenció del metge per aquest col·lectiu vulnerable. És imprescindible reprendre l’atenció sanitària per rebaixar la soledat i totes les dificultats afegides que poden suposar per a aquestes dones riba-rojanes”.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -