14.3 C
Amposta

Què passaria si un asteroide impacta contra el Delta de l’Ebre?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La NASA va advertir d’una cosa que mai ens hauríem imaginat: un asteroide enorme, anomenat El Déu del Caos, podria xocar contra el nostre planeta i causa una catàstrofe si arribés a succeir. En la història del nostre planeta hi ha hagut pocs impactes greus d’objectes arribats de l’espai. Ara bé, l’univers és massa gran perquè el nostre planeta no es creui amb la trajectòria d’un asteroide o un cos espacial que pugui impactar contra la nostra superfície. Des de la NASA estan vigilant constantment els voltants del nostre planeta per detectar qualsevol possible amenaça. La majoria d’aquests cossos celestes que amenacen d’impactar al nostre planeta solen ser objectes petits que acaben per desintegrar-abans que arribin. Sembla, però, que l’últim descobriment de la NASA no dóna precisament lloc a la tranquil·litat, perquè s’apropa un asteroide a la Terra capaç de provocar una catàstrofe mundial.

La roca en qüestió, a la qual anomenen El Déu del Caos (Apophis 99942 per a la NASA), és un asteroide de 340 metres que podria impactar en el nostre planeta en 2029, segons les simulacions realitzades per l’Agència Espacial Europea (ESA) i la Conferència per a la Defensa Planetària (cal dir que la probabilitat que això es compleixi és d’una entre cent mil i els experts confien que no passarà). Això sí, en cas d’impactar, els seus efectes podrien ser 15.000 vegades superiors a les devastadores conseqüències que va provocar la bomba nuclear d’Hiroshima, segons els experts. És més, la ciutat de Tòquio estaria en la ruta principal de l’impacte, el que portaria a haver d’elaborar noves estratègies d’evacuació de grans ciutats, que actualment no existeixen.

Però, què passaria si un asteroide xoqués contra el Delta de l’Ebre o algun municipi ebrenc avui? El primer que hem de tenir en compte és que qualsevol impacte tindria conseqüències a major o menor escala. Això és degut a la tremenda quantitat d’energia que conté qualsevol asteroide que caigui del cel; tanta, que de ser d’una mida considerable i viatjar a una velocitat més aviat ràpida provocaria que la vida al nostre planeta desaparegués de cop.

Imagineu un asteroide de l’alçada d’un edifici de 20 pisos. En altres paraules, podria destruir el Delta de l’Ebre i afectar plenament Deltebre i gran part d’Amposta i Sant Carles de la Ràpita. Ara bé, i si un asteroide caigués al teu poble o ciutat? Això mateix s’han preguntat i resolt la pàgina web Asteroid Collision, un simulador que permet veure l’efecte i els danys que l’impacte d’un asteroide a la ciutat de la teua elecció.

Per utilitzar el simulador només necessites seguir uns senzills passos: primer, triar la ciutat en la qual t’agradaria visualitzar els efectes; segon, seleccionar el diàmetre de l’asteroide que impactaria i tercer, veure el resultat, que es mostra en cercles, segons el dany.

El primer cercle, taronja, mostra el cràter que obriria el cos espacial. Allà, tot quedaria destruït sense possibilitat de supervivència. El segon cercle, en groc, mostra una zona on la majoria de la població no sobreviuria (i aquells que ho aconseguissin, viurien amb gravíssimes seqüeles, com cremades a la pell). El tercer, en vermell, té alguna possibilitat més de sortir amb vida, però amb greus seqüeles. En el verd, hi ha probabilitats de viure, però els efectes de l’impacte en construccions podrien ser fatals. Els més allunyats, el morat i el gris, són zones on les ones sonores podrien crear efectes fatals, a més de cendres, fum i runes. Tot això, amb un asteroide més aviat petit; d’un diàmetre de diversos quilòmetres, les conseqüències serien fatals per a mig món.

En 2028, l’asteroide 1997XF11 passarà molt proper a la Terra, però (per sort) no xocarà amb el nostre planeta. L’asteroide té 1,6 quilòmetres de diàmetre, i viatja a uns 48.000 quilòmetres per hora. En cas de canviar la seua ruta i xocar amb el nostre planeta, tindria un efecte d’una bomba d’un milió de megatones; o cosa equivalent, destruiria a gairebé la totalitat de la població de la planeta.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -