14.3 C
Amposta

Projecten una destinació turística mundial a l’àrea dels Ports per frenar el despoblament

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Maestrat-Els Ports és el nom del macroprojecte que acaba de posar-se en marxa. Entre els seus ambiciosos objectius està transformar aquesta regió geogràfica, que abraça terres de Castelló, Terol i les Terres de l’Ebre, en un gran destí internacional equivalent al de Yellowstone (EUA), amb una fusió natural i patrimonial, així com frenar el despoblament d’aquestes zones.

La iniciativa està capitanejada pel prestigiós biòleg valencià Ignacio Jiménez. A través de la institució Global Nature, amb el suport econòmic de la filantropia que arriba, fins i tot, de donants dels Estats Units, arrenca la seua idea perquè l’àrea sense fronteres dels anomenats Tres Regnes sigui un dels referents mundials en naturalesa i cultura. El termini perquè sigui tangible serà d’uns 10 anys.

«Volem crear noves i millors oportunitats per als seus habitants, alhora que promovem la cura i restauració dels espais naturals. Fugir de les micromarques febles i passar a ser competitius globalment, perquè els visitants no passin només un cap de setmana a la zona, sinó que puguin estar fins a dues setmanes. Volem valoritzar un lloc que, combinant el que té, pot competir en Champions amb la resta», recalca Jiménez. Aquest expert és el creador del terme producció de naturalesa: «Vol dir visualitzar els ecosistemes i la fauna silvestre com a motors econòmics i de benestar a les comunitats rurals».

Precedents a Llatinoamèrica

Jiménez va desenvolupar amb èxit plans similars a Xile i a l’Argentina, com a director de conservació de Conservartion Land Trust entre 2005 i 2018, on va fer realitat el parc natural de país. Aquesta iniciativa va rebre el 2016 el premi Biodiversitat, que organitza la fundació BBVA. Va ser possible a través de l’entitat Tompkins Conservation, creada pel fundador de les multinacionals The North Face i Espirit. «Vam aconseguir que zones pobres convertissin el turisme de natura en una de les seves principals fonts d’ocupació, tot i la desconfiança inicial, perquè no entenien què volíem fer», explica.

Maestrat-Els Ports està ara en fase de «comunicació» i el seu primer vídeo ja és un èxit viral, «per reivindicar que l’Espanya buida realment és l’Espanya plena». «Cal formar un moviment social, en el qual s’impliquin les institucions perquè, entre tots, crear sinergies amb interès públic», diu Jiménez.

Potenciar enclavaments protegits i recuperar fauna, com la reintroducció del trencalòs a la Tinença o la possibilitat de la tornada del cérvol, són altres eixos del projecte que acaba de començar a caminar amb vista al futur.

Font: El Periódico Mediterráneo | Redacció – Miguel Agost

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -