NotíciesOpinió

Pobles insostenibles

El gran consum i la mobilitat urbana són en si mateixos qüestions insostenibles avui i són acceleradors de la devastació capitalista (Canvi Climàtic), el creixement que en pocs anys han fet els pobles i les ciutats han provocat moltes emissions de gasos efecte hivernacle s’han convertit en icones del consum sense mesura, ja sigui d’aigua, energia, contaminació pel transport, cotxes particulars i residus. Les dades ens indiquen per primera vegada que el percentatge de persones que viuen als pobles o ciutats han superat en molt als del medi rural i va en augment, segons els tècnics el 2050 serà el 70% que hi viuran el 15% ho farà a les grans capitals i la resta al medi rural.

“Des de les institucions públiques no n’hi ha prou que es facin declaracions d’intencions que es queden només en això, el discurs ha de ser creïble i, per tant, ha d’anar reforçat per un bon treball”

Una millor gestió dels residus, la mobilitat, l’energia o l’alimentació poden ser una de les solucions en la lluita per la devastació capitalista des de pobles i ciutats. L’alternativa és fer-los sostenibles per poder oferir una bona salut, benestar i qualitat de vida per a les persones que hi viuen sense posar en risc els recursos naturals que encara queden, per assolir aquest repte caldria fer un inventari dels recursos del que tenen i el que gasten, de les emissions de gasos hivernacle que provoquen fer un diagnòstic de la situació convenient per reduir al mínim totes aquestes emissions. Des de les institucions públiques no n’hi ha prou que es facin declaracions d’intencions que es queden només en això, el discurs ha de ser creïble i, per tant, ha d’anar reforçat per un bon treball. La bona gestió dels residus en edificis i instal·lacions públiques lliures de plàstics rebutjables amb alternatives de reutilització en les instal·lacions municipals destinades a tal efecte, una altra mesura és la descongestió de cotxes en els llocs crítics de més tràfic amb grans quantitats d’alliberaments de gasos hivernacle, o l’adequació de les empreses per produir emissions zero, per esmentar-ne algunes, n’hi ha moltes més.

Cal no perdre de vista que gairebé totes les mesures van lligades a les persones, avui ja no volem anar a peu enlloc, tenim el cotxe i l’agafem encara que no ens calgui, els estudis fets diuen que mes del 80% de la gent que utilitza l’utilitari en trajectes molt curts ho podria fer a peu. Anar a buscar els xiquets a l’escola o guarderia per exemple. Segurament si ho féssim no hi hauria hores crítiques on no es pot circular per la gran quantitat de vehicles que hi ha i el més important reduiríem molt l’alliberament de gasos efecte hivernacle i estarien treballant la base de la neteja atmosfèrica per les generacions futures. Pensem-hi.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close