14.3 C
Amposta

Movem Terres de l’Ebre defensa la creació de l’Agència de la Natura de Catalunya

El nou organisme, segons Movem, és una oportunitat per impulsar les polítiques que aposten pel desenvolupament sostenible, però cal reforçar la presència dels agents locals i socials en òrgans de gestió

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Parlament de Catalunya ha aprovat este dimecres la creació de l’Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya, que neix amb la voluntat d’harmonitzar interessos i millorar la gestió del patrimoni natural català. Movem Terres de l’Ebre “donem suport a la creació de l’Agència de la Natura en el sentit que, amb la creació d’este organisme, les polítiques de conservació i promoció dels espais naturals catalans tornaran a tenir un ens públic de gestió propi i exclusiu”.

L’eliminació ara fa uns anys del departament de Medi Ambient de la Generalitat va comportar l’escapçament i repartiment de les seues competències entre els departaments d’Agricultura i Territori i Sostenibilitat. Des de Movem Terres de l’Ebre es creu que el trencament en la unitat de gestió de les competències en medi natural s’hauria de revertir i, a l’espera de la recuperació del departament de Medi Ambient, l’Agència “pot ser útil per a abordar els reptes de gestió de la natura dels temps actuals, entre els quals hi ha fer compatibles la conservació dels espais naturals amb l’aprofitament econòmic dels seus recursos”. En esta línia, l’alcaldessa del Pinell de Brai i coordinadora de Movem Terres de l’Ebre, Eva Amposta, apunta que “davant les mancances actuals en els criteris conservacionistes en la gestió dels boscos i d’altres espais naturals, l’Agència pot ser útil per aportar solucions a problemes als que ara no s’està donant resposta”.

Ara, amb la creació de l’Agència s’obre un procés en el qual es té l’oportunitat de prendre mesures per acabar amb les reticències que ha aixecat este nou organisme en alguns sectors. Des de Movem Terres de l’Ebre es considera que un dels aspectes que pot contribuir a eliminar reticències és garantir la representativitat dels diferents territoris i els agents locals i socials en els òrgans de direcció del nou organisme. D’esta manera, també s’avança en l’objectiu d’involucrar els gestors directes del territori i la societat civil en la governança del patrimoni natural i també en el repte de fer compatibles, per una banda, la preservació del patrimoni mediambiental i paisatgístic i les activitats econòmiques sostenibles, per l’altra, aplicant-hi criteris d’equitat territorial.

A més, els objectius generals amb els que neix l’Agència de la Natura enllacen amb el nou escenari post-COVID19, en el marc del qual s’hauria d’avançar en la promoció de produccions agrícoles i ramaderes de proximitat, sanes i de qualitat; i en l’impuls a iniciatives que aportin valor afegit a les activitats dels territoris rurals, on la lluita contra el despoblament requereix de polítiques públiques que ajudin a generar possibilitats de futur.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -