14.3 C
Amposta

Movem, ERC i la CUP demanen explicacions a l’alcaldessa de Tortosa sobre el cas Efial

Jordi Jordan demana a Roigé que deixi de "fer-se la víctima" i "amagar el cap sota l'ala" perquè era responsable de GUMTSA

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Movem registrarà a l’Ajuntament de Tortosa una bateria de preguntes per escrit per obtenir una resposta oficial sobre les presumptes contractacions il·legals del consistori a l’empresa Efial, a través de l’empresa municipal GUMTSA. És la decisió que ha comunicat el cap de l’oposició i alcaldable de la coalició Movem-PSC, Jordi Jordan, “davant la manca de transparència” de l’alcaldessa i candidata de Junts, Meritxel Roigé. Jordan ha demanat a Roigé que “deixi de fer-se la víctima i amagar el cap sota l’ala” perquè era responsable de l’empresa en el període que s’investiga per part de l’Audiència Nacional. “L’Ajuntament no pot fer veure que, davant de la possibilitat que se li hagi estafat presumptament un milió d’euros, no fa res”, ha reclamat.

Jordan ja va demanar una junta extraordinària de portaveus la setmana passada que assegura que no s’ha convocat “a hores d’ara” perquè l’alcaldessa “s’hi ha negat”. Movem li reclama a Roigé “explicacions públiques”, sobre “la nefasta gestió” com a presidenta que era de GUMTSA i que deixi “d’atacar l’oposició”. “Qui embruta la campanya és la presumpta corrupció i la manca de transparència de l’alcaldessa i candidata de Junts”, ha defensat. Movem també demana que el consistori es personi en la causa “per a defensar els interessos” de la ciutadania, tot i que Meritxell Roigé “pugui sortir-ne perjudicada personalment”.

El grup municipal d’ERC ha reclamat també explicacions a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, sobre la implicació de l’Ajuntament en el cas Efial que investiga l’Audiència Nacional i el possible frau d’1 milió d’euros públics que hauria patit. El portaveu republicà, Xavier Faura, ha registrat diverses preguntes sobre la suposada contractació irregular per part de l’empresa municipal de gestió urbanística, GUMTSA, entre 2008 i 2016, segons la interlocutòria judicial. Faura ha reclamat les explicacions abans del pròxim ple del dia 8 de maig. “No pensa fer res l’alcaldessa per recuperar aquest milió d’euros dels tortosins i les tortosines?”, ha inquirit.

Els republicans, que recorden que fa tres mesos ja van presentar una instància demanant informació sobre el cas, demanen còpia dels contractes formalitzats entre Efial Consuloria i les societats municipals Tortosa Sport, GUMTSA i Empresa Municipal de Serveis entre els 2008 i el 2016. També còpia de l’informe d’intervenció de cada expedient de contractació entre les empreses municipals esmentades i Efial; així com la relació de tots els contractes d’adjudicació d’obra o serveis duts a terme entre 2008 i 2016 per les empreses municipals amb tercers i en què va intervenir Efial. A més, requereixen la relació dels pagaments anuals fets per l’Ajuntament de Tortosa a les empreses municipals entre 2008 i 2016 i descripció de les tasques efectives d’Efial, entre altres. 

“Es va adjudicar un contracte d’assessorament econòmic i financer per valor de 350.000 euros per part de GUMTSA a Efial el 2008, que els següents exercicis es va prorrogar. Volem que expliquen en què va consistir aquest assessorament”, ha tancat Faura. En el cas de no rebre la informació, els republicans podrien reclamar la convocatòria d’un ple extraordinari.

La CUP de Tortosa ja va sortir a demanar a l’alcaldessa “explicacions públiques” i “raonables” la setmana passada. La número dos de la candidatura de la CUP, Selene Alberich, ha avançat que demanaran la dimissió de Roigé si els aclariments “no són els que toquen” i si no s’inicien els procediments per intentar recuperar el milió d’euros en què es quantifica la contractació irregular. De fet, per als anticapitalistes, “és indecent” que el govern municipal no es plantegi personar-se com a acusació particular en la causa.

La CUP recorda que han estat “l’única formació política” que s’ha oposat insistentment a la gestió a través d’empreses públiques municipals i que així ho incorporen al seu programa electoral del 28-M. Els cupaires les qualifiquen “d’artefactes” per “esquivar el grau de fiscalització i transparència que implica la gestió 100% directa” i remarquen que el cas de presumpta corrupció demostra que la gestió “públicoprivada” impedeix el control dels diners públics i “dona màniga ampla a aquestes situacions”.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -