14.3 C
Amposta

Mesurant la sostenibilitat

Cal apostar per la sostenibilitat en el sector pesquer si volen tenir futur. Les mesures emprades per la UE són un esglaó més per obtenir-la, però cal que els pescadors siguin respectuosos amb el medi, si no ho fan així, a curt termini s'haurà acabat el seu futur

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’acord sobre la pesca en aigües de la Unió Europea per l’any 2023, MAT, aconseguit pels Ministres de Pesca de tots els països de la Unió, es va aconseguir reduir la quantitat de dies que la flota no podrà sortir a pescar. Tot i estar-hi d’acord el ministre d’Agricultura i Pesca d’Espanya hi va votar en contra. Aquest vot s’ha d’entendre dins el context global, segons va explicar el ministre té una divergència de fons amb la Comissió Europea en la seva interpretació i aplicació del reglament del Mediterrani occidental, ell pensa que no és per la via de la reducció dels dies de pesca sinó per la selectivitat de les arts de pesca com s’assolirà el rendiment màxim sostenible de la zona de pesca. Brussel·les pensa que aquest acord és sostenible i equilibrat, les mesures aprovades ajudaran a la recuperació de les reserves de peix sobre la base de l’assessorament científic, també admeten des de Brussel·les que l’acord implica mesures difícils pel sector assenyalant i que els pescadors podran comptar amb el Fons Europeu Marítim i de Pesca i amb altres instruments de suport per superar-los.

Aquestes mesures difícils que són assenyalades per Brussel·les afecten directament als pescadors de la Ràpita, un dels ports importants de Catalunya, segons la seva confraria l’any passat van facturar de l’ordre de 600 mil euros menys que el sector diu que es varen perdre per l’aplicació del Pla Multi anual de Pesca de la Unió Europea que a part dels dos mesos de veda que fan normalment si han afegit la reducció de 12 dies més, en la facturació final s’ha de tenir en compte la MAT i també la vaga pel preu del gasoil que va fer la flota de dos dies a banda dels acordats per la UE. la flota de la Ràpita consta de 39 embarcacions dos menys que en anteriors exercicis que també ajuden al dèficit del tancament anual. El Pla Europeu contra la sobrepesca imposa una reducció del 40% de les captures en un marge de cinc anys que es conten del 2020 al 2025. A la llotja de la Ràpita hi podem trobar calamar fresc, escamarla’n fresc, daurada fresca, galera fresca, llagostí fresc, llenguado fresc, lluç fresc, pop fresc, rap fresc, salmonet fresc i sèpia fresca un gran ventall de peix que es pot veure afectat per aquestes mesures. La sostenibilitat d’una zona pesquera es pot mesurar amb independència de la seva localització, mètode de pesca que es fa servir i per la seva grandària i per fer-ho es tenen en compte, l’Estat poblacional dels peixos, podríem deduir si queda suficient peix a la zona i com hem de pescar per poder tenir continuïtat, L’Impacta ambiental de manera que a l’hora de pescar una determinada espècie de peix es respecti la biodiversitat d’altres espècies que hi puguin haver a la mateixa zona i per últim una bona Gestió de les captures, complir les normatives i ser capaços d’adaptar-se a condicions canviants que es poden produir.

A Catalunya la pesca professional és una activitat de proximitat amb producte fresc del dia que es comercialitza a través de les llotges pesqueres, com la Ràpita, que estan repartides al llarg del litoral, que estan vivint molts i importants canvis des de l’entrada al gener del 2020 del Pla Multi anual per a la pesca demersal al Mediterrani Occidental, aquest Pla impulsat per la UE estableix uns mecanismes per gestionar l’esforç pesquer que es basa en la reducció dels dies de pesca. La Generalitat, pescadors i científics no estan del tot d’acord i consideren que caldria aplicar mesures complementàries com tancaments de zones a la pesca que consideren més eficients que la reducció de dies que fa la MAT, que faciliten la regeneració dels fons marins degradats per la pesca d’arrossegament i la recuperació d’espècies amb un enfocament ecosistèmic de la pesca per evitar l’ensorrada de les condicions socioeconòmiques del sector pesquer a Catalunya. Aquesta pesca demersal representa el 31% dels desembarcaments totals al Mediterrani Occidental i es d’un gran valor comercial, sent aquest el motiu pel qual les seves poblacions estan sobreexplotades, i per garantir la sostenibilitat mediambiental i socioeconòmica, seria bo tenir en compte la proposta feta per la Generalitat de tancament de 18 àrees del litoral català amb la prohibició de la pesca demersal d’espècies com el llagostí, l’escamarlà, el rap, la gamba o el lluç, d’aquestes àrees 5 estan al litoral ebrenc. Cal fer una reflexió sobre la MAT, la veda i altres dies que les flotes no poden pescar, estem en un gran atzucac, segons els pescadors si segueixen les normes hauran de plegar, no podran subsistir, però si no les compleixen acabaran pitjor, el fons marí no es recuperarà i serà erm per sempre esborrant completament la biodiversitat i, per tant, els peixos, molt pitjor que fer una aposta segura per la continuïtat de la pesca amb la sostenibilitat que és el futur del sector. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -