14.3 C
Amposta

L’Hospital d’Amposta es crea als anys 40 de la mà del doctor Tomàs Pujol

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’actual Hospital Comarcal d’Amposta va crear als anys quaranta del segle passat. El doctor Tomàs Pujol i Font arriba el 1940 a la ciutat després de visitar altres pobles com l’Aldea i Camarles. La situació sanitària no era molt bona a la comarca i el centre sanitari més proper estava a Tortosa, a uns 15 quilòmetres de mala carretera. La seua experiència al Delta de Llobregat li va servir al Delta de l’Ebre, on va trobar pràcticament les mateixes malalties, de les que ell destaca el paludisme, tifus, reumatismes, anèmies, tuberculosis, leishmaniosis, leptospirosis i per descomptat, tota mena de traumatismes.

El 1941 comença a funcionar el Dispensari Antipalúdic i la Estación de despiojamiento. Davant la mancança sanitària de la comarca, comença a fer gestions per obrir una clínica que cobreixi els serveis bàsics. La penúria econòmica i el seu passat com a membre fundador d’Esquerra Republicana de Catalunya i Tinent Metge Republicà fa que hagi de demanar ajuda a l’exalcalde d’Amposta Josep Fornós Barberà i al seu cunyat Càndido Jornet Batalla, que li donen suport.

El 1943 s’obliga a tots els cultivadors d’arròs a assegurar-se a la Clínica, que possibilita llogar el primer local a l’avinguda Alcalde Palau. El 8 de gener de 1944 l’Ajuntament Amposta atorga permís i la Clínica s’inaugura el 16 de gener de 1944.

L’Ajuntament d’Amposta va reconèixer els mèrits del doctor Tomàs Pujol i Font, tant per la fundació de la Clínica per la tasca que va dur a terme com a Director del Servei Mèdic com per la seua activitat social i humana, fent-lo Fill Adoptiu per acord del Ple Municipal del 24 de juliol de 1986.

El 27 de desembre de 1989, a l’edat de 84 anys, va morir a Amposta per un edema agut de pulmó, havent rebutjat ser ingressat a un centre hospitalari. Prèviament, havia passat diverses vegades pel quiròfan per amputar-li uns dits de les dues mans per una necrosi per radiodermitis, conseqüència dels molts anys d’ús dels raigs X.

El 27 de setembre de 1993 es va acordar per unanimitat en el Ple de l’Ajuntament nomenar un carrer amb el nom d’Avinguda del Dr. Tomàs Pujol i Font on, a més, es va afegir un monument.

L’alcalde Adam Tomàs ha explicat aquesta història a través de Facebook. Podeu consultar la biografia del doctor aquí.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -