14.3 C
Amposta

L’Estat aprofita la pandèmia per tancar l’oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre va tancar l’any passat a causa del confinament per la pandèmia de la Covid-19 i no obrirà més. Així ho ha confirmat l’Institut Nacional de la Seguretat Social a través d’una carta a la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim. Abans de la pandèmia aquesta oficina donava servei a la població de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. La carta és la resposta a les queixes formals que els presidents dels consells comarcals afectats van enviar al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ara fa un mes. En aquesta s’argumenta la decisió “por la imposibilidad de dotarla de efectivos y garantizar su viabilidad a medio y largo plazo”.

El Consell ha rebut el document coincidit amb el ple d’abril, un ple en el qual ja s’havia previst la votació d’una moció demanant la reobertura de l’oficina i que ha estat aprovada per unanimitat, fins i tot pel grup del PSC. La presidenta Gemma Carim diu que “la resposta que hem rebut és una mostra del seu menyspreu cap al territori. A partir d’ara caldrà fer els tràmits via telemàtica o a les oficines de Reus i Tortosa. Tot i que la decisió ja sembla presa, em posaré en contacte amb els altres presidents dels consells comarcals per consensuar els nous passos que cal fer. Lluitarem perquè el territori no perdi serveis”. Durant aquest període de tancament, els Consells, des dels seus serveis socials bàsics, han atès la població per a fer tràmits propis de la Seguretat Social: prestacions, ajudes, Ingrés Mínim Vital, consultes sobre expedients de jubilació, orfandat o invalidesa.

Retirada l’esmena contra l’autonomia municipal

D’altra banda, a l’inici del ple, s’ha retirat la moció prevista a l’ordre del dia de rebuig a l’esmena de PSOE i Unidas Podemos sobre residus nuclears inclosa a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica de l’Estat. El text denunciava que qualsevol actuació relacionada amb residus radioactius de les centrals nuclears queda exceptuada de tot acte de control preventiu municipal. A més deixava els municipis sense veu a l’hora de decidir sobre l’emplaçament d’un Magatzem Temporal Centralitzat. “Aquesta tarda mateix, ERC i Bildu han paralitzat l’esmena al Senat i per això hem proposat de retirar la moció. Tots els grups polítics al Consell hi han estat d’acord”, ha precisat Jesús Álvarez, vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera.

El ple també ha aprovat la congelació de quotes provisionals de serveis socials per aquesta anualitat. D’aquesta manera, previsió d’aportació que fan els municipis no s’incrementa per aquest 2021, com tampoc ho va fer el 2020.

A continuació podeu llegir la carta íntegra de l’Institut Nacional de la Seguretat Social a la presidenta Gemma Carim:

Estimada Presidenta,

En relación con el escrito por el que se traslada una queja formal por la situación en la que se encuentran los ciudadanos de sus Comarcas debido al cierre de la Oficina del INSS de Móra d’Ebre, se realizan las siguientes aclaraciones:

El Centro de Atención e Información de la Seguridad Social de Móra d’Ebre, como el resto de los Centros de atención al público, se cerró con motivo del primer estado de alarma por la actual crisis sanitaria.

Una vez que se reanudó la atención al público, no se consideró posible la apertura de este Centro por la imposibilidad de dotarlo de la plantilla necesaria para su funcionamiento, siendo los Centros de Atención e Información más cercanos son los siguientes:

1. CAISS de Reus, situado a 48,2 km y comunicado con Móra d’Ebre por carretera, autobús y ferrocarril. Da servicio a un área de 202.443 personas y cuenta actualmente con una plantilla de nueve funcionarios.

2. CAISS de Tortosa, situado a 47,9 km y comunicado por Móra d’Ebre por carretera y autobús. Da servicio a un área de 146.274 personas y cuenta actualmente con una plantilla de seis funcionarios.

Como indico, el principal motivo para el cierre de este CAISS ha sido la falta de efectivos y la imposibilidad manifiesta de dotar al CAISS de Móra d’Ebre de personal suficiente que garantice su funcionamiento a medio y largo plazo, no considerándose viable el mantenimiento indefinido de una plantilla provisional y precaria.

Además, la prestación del servicio es más eficiente incrementando las plantillas de otros Centros (cuyas plantillas también están muy ajustadas, cuando no son claramente insuficientes) o, al menos, no detrayendo de estos CAISS el personal necesario para mantener el de Móra d’Ebre operativo. El cierre del CAISS también supondría un menor coste económico para el Instituto.

Por otro lado, se han intensificado los canales de comunicación con el ciudadano y un modelo que potencia la atención telemática y telefónica, forzado por las actuales circunstancias sanitarias pero que también ha sido una oportunidad para prestar de forma distinta el servicio a los ciudadanos con el objetivo de que no sea con menor calidad, en aquellos lugares que es difícil por las circunstancias mantener una oficina abierta. Tanto la administración electrónica como la atención telefónica permiten la prestación del servicio desde otras unidades administrativas.

Finalmente, debe señalarse que no se tiene constancia de ninguna queja formal de los ciudadanos en los últimos meses en los que el CAISS ha estado cerrado provisionalmente.

Reciba un cordial saludo,

Mª del Carmen Armesto González-Rosón, Directora General del Instituto de la Seguridad Social

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -