14.3 C
Amposta

Les Terres de l’Ebre superen les 3.000 hores de sol anuals per primer cop en més de 100 anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

TV3 ha publicat les dades sobre les hores de sol registrades des de l’Observatori de l’Ebre i altres observatoris catalans. Segons afirma, cada dècada que passa les hores de sol anual que tenim cada cop augmenten més. Això no vol dir que tenim menys hores de nit, no és una qüestió astronòmica, és un fet meteorològic, per absència o presència dels núvols.

A les Terres de l’Ebre l’augment dels dies anticiclònics, amb un desplaçament de les pertorbacions cap a nord, fa que cada cop tinguem més dies amb cel serè, que implica a la vegada, més hores de sol. A la dècada dels 70, l’Observatori de l’Ebre rebia de mitjana anual 2.533 hores de sol, en canvi, aquesta xifra ha augmentat en la darrera dècada a 2.828 hores de sol anuals. Una diferència de 295 hores anuals més de sol (més de 12 dies), que correspondria a 43 minuts més de sol al dia durant un any.

En el Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics del 2020 de Meteocat s’afirma clarament que la temperatura diürna ha augmentat més que no pas la nocturna. Aquest fenomen, més evident en els darrers decennis, estaria associat al marcat increment de la insolació (nombre d’hores de sol efectives) que s’ha detectat des de principis del segle XX.

Un increment de la insolació, de les hores de sol directes, que es veu molt clarament en els observatoris de l’Ebre, a Tortosa; Fabra, a Barcelona; i de Lleida.

El 2019, l’any amb més hores de sol en més de 100 anys. Aquesta alta radiació solar del 2019 es veu clarament amb les dades dels tres observatoris que assoleixen nous rècords. L’Observatori de l’Ebre, amb dades que arrenquen el 1910 mai havia arribat a una xifra tan elevada, per primer cop en més d’un segle assolia exactament les 3.000 hores de sol.

Gràfic hores de sol anuals Observatori de l’Ebre | CCMA

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -