14.3 C
Amposta

Les Terres de l’Ebre, en alerta per l’alt nivell de contaminació

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya, per una intrusió de pols africana des del dimarts, i la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d’avui i que poden durar fins demà.

La qualitat de l’aire està essent pobra a la pràctica totalitat de Catalunya. Persisteix la situació d’intrusió de pols africana, de manera que continuen enregistrant-se nivells elevats de partícules PM10 a totes les zones de Catalunya, exceptuant punts del Pirineu. Els nivells, però, estan essent més baixos que els del dia d’ahir a la mateixa hora. Pel que fa als nivells de NO2, aquests es mantenen baixos a totes les estacions de la xarxa. Tan sols es podrien assolir nivells lleugerament moderats a punts de Barcelona durant aquesta tarda/vespre.

La mitjana diària dels nivells de PM10 ha estat superior al valor de 80 μg/m³ en més d’una estació de mesurament de la XVPCA a la zona de protecció especial i, la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui.

Durant els episodis ambientals que dificulten la dispersió de contaminants, es defineixen una sèrie de mesures destinades a reduir les emissions de diòxid de nitrogen i partícules de diàmetre inferior a 10 micres.

Mesures que la Generalitat recomana a la població

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regulació de la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i a l’hivern baixar-la.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa… evitant-ne purgues i arrancades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres de les mateixes.
  • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Redacció – V. Ll.

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -