14.3 C
Amposta

Les tècniques d’educació infantil de Bot, Freginals, la Torre, Garcia i Ginestar estan sense feina des de principi de curs

Educació "no absorbeix" les TEI de les escoles bressol rurals ni els merita els anys treballats en la prova pilot

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les tècniques d’educació infantil (TEI) de Bot (Terra Alta), Freginals (Montsià), la Torre de l’Espanyol, Garcia i Ginestar (Ribera d’Ebre) estan sense feina des de principi de curs. Als seus centres, Educació ha donat per acabat el pla pilot que incloïa el primer cicle d’infantil, P1 i P2, a l’escola rural, un projecte engegat el 2015 per mantenir el servei d’escola bressol a molts pobles petits. Aquestes TEI estaven contractades pels ajuntaments –amb sous no equiparables als del departament- i se’ls havia promès que passarien a ser personal laboral de la Generalitat quan la prova pilot acabés. Això no s’ha complert i denuncien que tampoc els meriten els anys treballats per optar a la meixa o a altres places de TEI en escoles públiques.

La denúncia de les TEI està encapçalada per Núria Martínez, que havia treballat al cicle inicial d’infantil de Bot fins al final de curs 2021/2022. Sota l’empara de la CGT, ja van presentar una reclamació a l’estiu a la qual han afegit, aquest dimecres, un document adjunt perquè se’ls meriti l’experiència dins de l’escola –no només dins de l’administració local- i que, com a mínim, puguin optar a noves places de TEI des del bloc 1 de les llistes d’educació.

Com ha remarcat Martínez, durant la prova pilot, les tècniques d’infantil han format part del claustres dels centres i de les ZER (Zona Escola Rural), s’han format per treballar als cursos de P1 i P2 i han liderat el projecte seguint les tasques i funcions que ha dictaminat Educació. “Hem fet la feina amb molta alegria perquè és molt bonic tenir tots els nens del poble dins de l’escola rural, és un projecte magnífic i enriquidor, però volem que se’ns reconegui la feina feta”, ha exigit la ex TEI de l’escola Sant Blai de Bot.

Des de la CGT, la secretària general d’Ensenyament, Marta Minguella, ha qualificat la situació “d’esperpèntica” i ha criticat que el departament qualifiqui “d’èxit” aquesta prova pilot del cicle inicial d’infantil a les escoles rurals mentre “deixa sense feina” les TEI que han treballat en ell. “Cal defensar els seus drets laborals i després d’una llarga experiència, se’ls ha de reconèixer i que puguin treballar per a Educació”, ha insistit Minguella. “Si el projecte pilot ha estat un èxit, les que hi estàvem treballant alguna cosa hi haurem tingut a veure”, ha afegit Núria Martínez.

Les TEI del pla pilot no cobraven els sous de l’administració, no tenien les mateixes condicions laborals ara no se’ls meriten els anys treballats als centres educatius. En canvi, les seves places “han sortit com a vacants” en els nomenaments de l’estiu. “Qui treballava allí si no són vacants i no places de programa de nova creació?”, han qüestionat.

Sense aquests mèrits, amb les oposicions aprovades, han quedat relegades al bloc 3 de les llistes d’educació sense opcions a trobar, ni que sigui, una altra feina a l’inici del curs actual. L’Elisabet Galeote, ex TEI de l’escola Josep Roncero i Pallarès de Freginals, estava inscrita a la borsa de TEI des del 2015, quan va començar el projecte. Al mes de febrer d’enguany va rebutjar un nomenament en un altre centre per fer de TEI a P3. Ho va fer per no perjudicar l’escola i perquè Educació els va prometre que serien incorporades al personal laboral fix quan acabés el pla pilot.

La persona candidata que estava darrera seu a la llista i va agafar aquell nomenament, “ha tornat a treballar aquest curs perquè ha passat al bloc 1” i a Galeote l’han relegat al bloc 3, “sense cap mena de reconeixement” tot i rebutjar-lo per continuar a l’escola de Freginals i continuar amb el pla pilot”. “Ara no puc treballar en una altra escola”, ha denunciat.

Els ajuntaments i els equips de direcció dels cinc centres afectats han traslladat el seu suport a les TEI afectades de Bot, Freginals, Garcia, Ginestar i la Torres de l’Espanyol, una situació en la qual es poden trobar a final de curs les TEI de Paüls, Benifallet i Tortosa (Baix Ebre) i Vinebre (Ribera d’Ebre). En aquests municipis els ajuntaments han aconseguit una pròrroga d’un any per mantenir la prova pilot però s’extingirà a final de curs.

Les ex Tècniques d’Educació Infantil de la Torre de l’Espanyol, Bot i Freginals davant dels representants sindicals que les han acompanyat al departament d’Educació a Tortosa. ACN

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -