14.3 C
Amposta

L’episodi de precipitació deixa més de 200 mil·límetres al massís dels Ports

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Entre el diumenge 15 de març al vespre i avui dimarts 17 al  matí s’han recollit quantitats de precipitació molt variades a Catalunya, des de menys de 10 mm a sectors baixos de Ponent, de la plana de Vic o de l’Empordà, fins a més de 200 mm al massís dels Ports. Al Pirineu occidental i al voltant del Penedès i del Garraf també s’hi han recollit més de 50 mm. Cal dir que a bona part del país gairebé no hi havia plogut des de l’excepcional temporal del mes de gener.

El mapa mostra la precipitació acumulada al llarg del temporal i s’ha obtingut a partir de les dades de 261 pluviòmetres, 184 de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 77 de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM). Destaca el contrast extrem que s’observa a les Terres de l’Ebre, amb quantitats superiors als 250 mm a les parts altes del massís dels Ports i, en canvi, inferiors als 5 mm en alguns punts de la vall de l’Ebre, a menys de 20 km de distància.

Més de 250 mm al massís dels Ports

La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM que entre el diumenge 15 i el dimarts 17 de març a les 13h han recollit més de 50 mm. En el cas de les estacions de la XOM es tracta de la precipitació acumulada fins a les 9 del matí.

Malgrat les importants acumulacions de pluja, en general ha caigut de manera pausada, amb intensitat entre feble i moderada, tot i que en alguns sectors de les Terres de l’Ebre o del Penedès ha arribat a caure al voltant d’1 mm en 1 minut i fins a més de 10 mm en 10 minuts. D’altra banda, només s’ha registrat una tempesta que hagi descarregat llamps a terra, concretament dilluns a la tarda al Baix Camp.

Mig metre de neu nova a cotes altes del Pirineu occidental

Al llarg de dilluns ha nevat a tot el Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu que ha oscil·lat entre els 1.500 i els 2.000 m. Els gruixos més importants, superiors als 50 cm, s’han mesurat a cotes altes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a cavall de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Vall Fosca (Pallars Jussà). La taula següent recull els gruixos mesurats per les estacions meteorològiques automàtiques i els observadors i vigilants de la XOM:

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -