14.3 C
Amposta

L’empadronament augmenta a les Terres de l’Ebre durant el confinament

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’empadronament en alguns municipis de costa i de muntanya s’ha disparat durant els mesos de confinament. Es tracta de veïns que ja hi tenien segones residències o que ja vivien a aquests municipis sense estar-hi empadronats. El fenomen, però, no es produeix per igual a tots els municipis d’aquestes característiques.

En un mes, des de la represa de la tramitació presencial el 4 de maig, l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) ha inscrit 72 nous veïns al padró municipal, vint més que el mateix període de l’any passat. Són, principalment, de l’àrea metropolitana de Barcelona –tot i que també hi ha algun estranger- i, en molts casos, vivien des de fa temps bona part de l’any en la seva segona residència al municipi. La crisi del coronavirus ha influït de forma decisiva en aquest increment, segons admet l’alcalde, Jordi Gaseni.

De fet, l’Ajuntament va iniciar fa uns mesos una campanya per regularitzar una situació anòmala: tot i que el nombre de persones empadronades se situa al voltant de les 6.800, al mes de gener, en ple hivern, el municipi acollia realment uns 9.000 habitants, segons l’anàlisi de les tones d’escombraries recollides. Ben comunicat amb Barcelona i amb importants urbanitzacions pròximes a la costa, el municipi s’ha convertit en un atractiu lloc de residència tot l’any de persones oficialment empadronades al seu lloc d’origen, on només hi tornen esporàdicament.

Amb aquesta regularització, argumenta Gaseni, el consistori podrà conèixer millor la necessitat de serveis i rebre dotacions econòmiques proporcionals a la seva població real per a prestar-los. Les restriccions de mobilitat derivades de la crisi del coronavirus i els controls policials que s’han desplegat al municipi han posat en evidència molts d’aquests casos i han empès les inscripcions per evitar problemes. “La gent ho ha trobat bé. Aquí no s’ha hagut de desplaçar ningú de fora de la regió sanitària. Llavors, s’han empadronat els que estan aquí. És el que busquem”, apunta.

“És un lloc atractiu i tenim una cosa que ens ha fet veure tota aquesta situació del coronavirus: estem fent l’impossible per sortir de la millor manera d’aquesta crisi sanitària però pot tornar i, si ho fa, de vegades més val que t’agafi en un lloc com l’Ametlla de Mar que no en una gran ciutat perdut en algun bloc de pisos”, tanca Gaseni.

Una situació molt similar s’ha produït a Sant Carles de la Ràpita, on l’obertura de l’atenció presencial de les oficines municipals ha permès més que duplicar de les xifres habituals d’empadronaments. Així, des del passat 18 de maig un total 78 persones s’han inscrit oficialment com a habitants -35 el mateix període de 2019-: la majoria són de l’àrea metropolitana de Barcelona però també veïns del territori amb segones residències en aquesta població turística de la costa del delta de l’Ebre.

Tot i que la pandèmia del coronavirus hauria influït, des del consistori recorden que la impossibilitat d’efectuar aquest tràmit durant el període de confinament s’ha de tenir en compte, així com l’arribada de treballadors per a la temporada d’estiu.

Al veí municipi d’Alcanar, en canvi, durant la setmana passada es van inscriure cinc nou habitants al padró. Una xifra que, segons l’alcalde, Joan Roig, no és habitual en tant poc temps però que tampoc trenca les estadístiques habituals. Tampoc a l’Ampolla, on l’increment s’ha registrat també un increment però poc significatiu.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -