14.3 C
Amposta

L’Ajuntament de Caseres durà a terme un projecte pilot per combatre el despoblament

Quatre iniciatives pilot catalanes, una de les quals a la Terra Alta, han estat premiades en la 2a edició del "Projecte d’Arrelament al Territori" de l'ACM

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), ha anunciat en un acte retransmès per les xarxes socials, les quatre iniciatives pilot que es portaran a terme amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català, una de les quals a Caseres (Terra Alta). Es tracta de la 2a edició del projecte “Arrelament al territori”, que impulsa i dona suport a iniciatives i bones pràctiques que prestin serveis o cobreixin necessitats que ajuden a potenciar el territori. Aquests projectes havien d’estar vinculats i relacionats amb les accions de l’Agenda Rural de Catalunya.

Les quatre propostes guanyadores i que s’executaran són dels municipis de Josa i Tuixén (Alt Urgell), Els Garidells (Alt Camp), Caseres (Terra Alta) i el Consell Comarcal de les Garrigues. Han estat seleccionades a través d’un jurat format per tècnics de l’ACM i la FTBG, i representants del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). La FTBG financia cada projecte amb 14.000 euros, aportant un total de 48.000 euros a les quatre iniciatives.

La vicepresidenta de l’ACM i alcaldessa de Serra de Daró, Glòria Marull, ha destacat que “tots els projectes que s’han presentat a la segona edició dels Premis Arrelament representen la voluntat i esforç dels nostres municipis per minvar el despoblament. Aporten el veritable sentit de pertinença al municipi i contribueixen a consolidar l’arrelament al territori”. Per la seva part, Lluís Corominas, director de la FTBG de l’ACM, ha explicat que “la Fundació Transparència i Bon Govern (FTBG) fa 3 anys va iniciar un treball a favor de l’arrelament. Hem pogut fer realitat iniciatives com l’Agenda Rural, que ara forma part del pla de govern i emmarca el continent de totes les mesures que es tiraran endavant els propers anys”

Quatre iniciatives arrelades al territori

L’Ajuntament de Caseres (Terra Alta) ha estat escollit amb el projecte ‘Reforma d’un edifici per a la implementació d’un alberg’. Aquesta iniciativa pretén rehabilitar un edifici per destinar-lo a un ús residencial públic en modalitat alberg, en aquest municipi de poc més de 200 habitants. Manel Palau, alcalde de Caseres, ha recollit el diploma acreditatiu i ha destacat que “volem donar un impuls més al nostre turisme i que es pugui desenvolupar i millorar per tirar endavant el nostre municipi. Aquest reconeixement ens dóna un impuls per tirar endavant aquestes iniciatives i que la nostra població continuï creant aquestes arrels que fan país. Sense nosaltres, els municipis petits, aquest país no tindria sentit”.

Josa i Tuixén (Alt Urgell) executarà una proposta titulada ‘Espai de salut i aigua de les trementinaires de la Vall de Tuixent-La Vansa’. En aquest municipi de 100 habitants es pretén crear un nou espai amb una zona lúdica i esportiva d’aigües amb serveis d’aromateràpia vinculat a l’espai de les Trementinaires de Tuixent. Complementa l’actual oferta, proporcionant noves experiències turístiques esportives i de lleure per potenciar l’arrelament a la Vall de Tuixent.  Ha recollit diploma acreditatiu la seva alcaldessa Marta Poch, que ha destacat que “la innovació és important per no caure en la decadència i calen projectes innovadors i globals. Està clar que la combinació de la neu a l’hivern amb un equipament d’estiu és imprescindible al nostre municipi, per tenir un espai de lleure i no haver de desplaçar-nos. A més, es podria traslladar a molts pobles petits com el nostre”.

El Consell Comarcal de les Garrigues portarà a terme el projecte ‘Noves oportunitats sostenibles i digitals per generar activitat econòmica i ocupació a Les Garrigues’. El projecte consisteix en dotar d’eines als agents locals per desenvolupar una taula de treball i de debat sobre com afrontar el futur empresarial de la comarca, des del punt de vista industrial i turístic. També pretén reactivar una associació de turisme, després de les conseqüències de la pandèmia. El president del Consell Comarcal de les Garrigues i alcalde de La Floresta, Jaume Setó, ha recollit el diploma acreditatiu i ha explicat que “sempre hem viscut de l’agricultura i de l’oli d’oliva, però ara volem complementar. Necessitem la indústria perquè ens ajudi que el jovent es quedi als nostres pobles. Esperem que amb aquesta iniciativa la situació es reverteixi”.

L’Ajuntament dels Garidells (Alt Camp) ha estat escollit amb el projecte ‘La casa del castell, 1r habitatge públic dels Garidells’. Aquesta iniciativa pretén frenar el despoblament d’aquest municipi de quasi 200 habitants. I ho vol fer amb un habitatge al carrer Castell, que comprenia l’era i el celler del Castell, adquirit per l’ajuntament per reconvertir-lo en el primer habitatge públic. El projecte s’emmarca en la voluntat de donar major visibilitat i potenciar turísticament el Castell i el seu entorn. Marc Bigordà, alcalde dels Garidells, ha recollit el diploma acreditatiu i ha subratllat que “vam detectar una mancança d’habitatge i vam començar a dur a terme accions per fer-hi front. Crearem aquest nou habitatge i, al solar a tocar d’aquest habitatge, volem crear-ne un altre. Els nostres recursos són limitats i línies d’ajut com aquestes de l’ACM ens obren portes”.

La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha clos l’acte subratllant que “tots els projectes han estat innovadors i han sabut jugar amb els actius del territori i posar en valors aspectes que en són rellevants. Sens dubte, podran ser traslladats a altres municipis i ajudar en aquest esperit comú de facilitar que la gent visqui on vulgui i que puguem gaudir tots dels espais del nostre país amb igualtat de condicions i amb tots els serveis”.

L’elecció de les propostes guanyadores s’ha fet després d’obrir una convocatòria pública, fent participis els municipis i consells comarcals, per escollir les quatre propostes pilot que s’implementaran durant aquest 2022. La peculiaritat de les iniciatives era que havien de ser de municipis i EMD de menys de 2.000 habitants o de consells comarcals amb projectes per potenciar l’arrelament i combatre el despoblament. S’hi podia presentar qualsevol ens local que impulsés Projectes relacionats amb el despoblament o la dinamització del territori.

L’ACM farà un seguiment de les propostes pilot per avaluar la seva execució  i establir una metodologia sigui extrapolable a altres municipis que vulguin implementar-los. 

El Projecte Arrelament de l’ACM es va iniciar el 2019 amb un estudi, encarregat a la Fundació Pi i Sunyer, sobre el despoblament i envelliment de la població. El 2021 es va convocar la primera edició dels premis per donar suport a propostes territorials vinculades a objectius socials. Rocafort de Queralt, la Cellera de Ter i el Consell Comarcal del Pallars Jussà van liderar els tres projectes escollits i cofinançats. Des de l’ACM, també ha format part de la comissió redactora de l’Agenda Rural de Catalunya i va impulsar la redacció de l’Atles del món rural 2022 per analitzar la ruralitat i comptar amb eines i documents que ajudin a prendre decisions estratègiques per al futur del món rural català.

A Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants, que representen el 51,5% dels municipis. En canvi, però només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -