14.3 C
Amposta

La URV dona a conèixer vint espanyols morts en camps de concentració dels quals no es tenia notícia

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El passat 9 d’agost el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar un edicte del Ministeri de Justícia amb la relació de 4.427 espanyols morts a Mauthausen i a altres camps de concentració alemanys i obria un termini per presentar al·legacions i sol·licitar correccions, pas previ per fer la inscripció de les defuncions al Registre Civil central.

El Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS) de la Universitat Rovira i Virgili va presentar el dia 9 al Ministeri de Justícia documents originals alemanys sobre vint espanyols que van morir en camps de concentració i no estan registrats a la llista del BOE ni al llibre memorial dels espanyols deportats als camps nazis, publicat en 2006 per Benito Bermejo i Sandra Checa, que continua sent la principal font d’informació sobre els gairebé 10.000 espanyols deportats a Alemanya.

espanyols Aquestes persones van morir als camps de Neuengamme (Hamburg), Bergen Belsen (Baixa Saxònia), Buchenwald (Turíngia), Mittelbau Daura (Turíngia), Natzweiler (Alsàcia, França) i Stutthof (Gdansk, Polònia). Encara no se’n tenen gaires dades. La majoria eren exiliats de la Guerra Civil deportats des de França per motius polítics. Cinc van ser desterrats des de França i Bèlgica perquè eren jueus sefardites. Uns altres treballaven a Alemanya i van acabar als camps per diversos motius. La llista reprodueix sense pràcticament correccions els documents originals nazis i també inclou dos espanyols que van morir a l’hospital dies després de l’alliberament.

El CECOS dona suport a la voluntat del Govern espanyol d’honrar els deportats però entén que ha s’ha de basar en una recerca sòlida. Els vint espanyols es van localitzar en un arxiu alemany, la qual cosa mostra el llarg camí que encara s’ha de recórrer fins a tenir la llista completa dels espanyols deportats.

D’altra banda, se sap molt poc dels aproximadament 50.000 exiliats espanyols forçats a treballar per al Tercer Reich per tot Europa i el nord d’Àfrica, els quals són considerats oficialment per Alemanya perseguits polítics del nazisme com els seus companys deportats als camps de concentració. Per tot això, el CECOS advoca per impulsar un gran projecte en què participin universitats, centres de recerca i arxius espanyols i europeus, per crear un cens dels més de 100.000 exiliats espanyols afectatsper la II Guerra Mundial.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -